A legmagasabb fehérjetartalmú ételek listája

Nem mindenki tudja, mi a fehérje, milyen szerepet játszik az emberi test tevékenységében és milyen funkciókat végez..

termékek с высоким содержанием белка

Próbáljuk meg megválaszolni ezeket a kérdéseket, és fontolóra venni, hogy mely termékeknek vannak a legmagasabb fehérjetartalmuk, amennyire hasznosak vagy károsak lehetnek az emberre..

A magas fehérjetartalmú ételek fogyasztásának előnyei és ártalmai

A fehérje (fehérje) aminosavakból álló anyag. Mivel a szervezetünk nem képes minden aminosavat létrehozni, néhányan fehérjéből jönnek hozzánk.

A fehérje fontos szerepet játszik bármely személy étrendében. Ez a legfontosabb építőanyag, mivel részt vesz az izomszövet létrehozásában. Ezért a fehérjét annyira értékelik a sportolók és azok, akik csak izomtömegre vágynak..

Ugyanezen okból fontos a gyermek számára, mert a fehérje segít a növekvő testnek megfelelően és gyorsan nőni..

Az emberben a fehérjehiány miatt az endokrin mirigyek működése megszakadhat. A vér összetétele is változhat, az agyi aktivitás romlik, az állóképesség csökken és az immunitás csökken..

Első pillantásra úgy tűnhet, hogy a fehérje rendkívül hasznos anyag..

De ő, mint a zsír és a szénhidrátok, ártalmas lehet a szervezetben, ha túl nagy arányban használják.

indikátor нормы белкаAz a dolog az, hogy testünk elnyeli a szükséges mennyiségű fehérjét egy bizonyos ideig. Ha nem kell több, mint 150 gramm, akkor elnyeli ezt a kötetet, a többi pedig egyszerűen feldolgozni fogja.

A szervezet kalciumot használ ezen folyamat végrehajtására, és ha az előírt mennyiségben nem kapja meg az ételt, akkor a csontokból kerülnek, ami végül csontritkuláshoz vezethet..

És még akkor is, ha különböző vitaminokat tartalmaz, amelyek kalciumot tartalmaznak, ez nem fog megmenteni.

A fehérjefogyasztás túlcsordulása miatt súlyos teher áll a vesék ellen, amelyek különböző betegségeket okozhatnak. Ezt a jelenséget gyakran megfigyelhetjük a jó országokban, ahol sok embernek túl sok fehérje van a menüben..

A fehérjét tartalmazó állati termékek fogyasztása során óvatosnak kell lenni, mivel a koleszterin és a zsír nagy része gyakran előfordul, és gyakran gyakran nagy kalóriatartalmú.

A legmagasabb fehérjetartalmú élelmiszerek

Annak érdekében, hogy szabályosan szabályozza a fehérje mennyiségét az Ön étrendjében, meg kell tudnia, hogy milyen ételeket tartalmaz, és ahol a leginkább. Nézzük például a legtöbb ember számára gyakran megtalálható termékeket az asztalon:

Túró и яйца

 • tojás. Az ideális és a leginkább megfizethető fehérjeforrás az ember számára. Nagy mennyiségű fehérjét (kb. 17%) tartalmaznak, és magas biológiai értékük is van, mivel számos esszenciális aminosavat tartalmaznak;
 • Túró. A termék, amely nélkül bármelyik sportoló étrendje nem képes, a fehérje tizennégy százalékát tartalmazza, előnye, hogy ugyanazt a tojástól eltérően, sokáig tart az emésztésnek, ezért érdemes lefekvés előtt elvinni, majd a test egész éjjel energizálódik. De érdemes tudni, hogy nagy mennyiségű zsír jelen van a túróban, ezért a legjobb az alacsony zsírtartalmú változat megvásárlása;
 • tej. Sokan, tojással együtt, ez a fehérje fő forrása. Az aminosavakban is gazdag, biológiai értéke még magasabb, mint a tojásoké. Legyen tudatában annak, hogy nincs szükség a sovány tej megvásárlására, ha a zsírtartalom nem haladja meg a 2,5% -ot, akkor nem fogja jelentősen befolyásolni a szervezetet;
 • sajt. Nagy kalóriatartalmú, de a fehérje akár harminc százalékát is tartalmazza;
 • Baromfihús. Alacsony kalóriatartalmú és magas fehérjetartalmú. Ráadásul elég könnyű ahhoz, hogy a test elnyelje;
 • marhahús. Állati fehérjét tartalmaz, jó az asszimilációhoz. Legjobb enni főzött vagy pirított marhahús, a legegészségesebb és tápláló táplálkozás a fiatal korú marhahús, 1-2 év;
 • máj. A máj a fehérje 25 százalékát tartalmazza, ez a termék alacsony kalóriatartalmú és olcsó;
 • hal. Olyan táplálkozási termék, amelyben a fehérje jelenléte a típusától függően tizenöt – huszonöt százalék. A legmagasabb fehérje megtalálható a lazac, a tonhal, a makréla, a mullet.

Ezek a legelterjedtebb és legnépszerűbb alternatívák az emberi táplálkozás számára, azonban ezen túlmenően még mindig vannak olyan élelmiszerek, amelyek a legmagasabb fehérjetartalmúak. Tekintsük ezt a listát a táblázatban..

táblázat

Az egyértelműség érdekében egy táblázatot mutatunk be, amely fehérjetartalma száz gramm termék tömegére vonatkoztatva..

Terméknév A fehérje mennyisége
Liba hús 29
pulyka 24
bárány 24
marhahús 23
Csirkehús 25
Marhahús 19
sertéshús 19
Kacsa 17.6
Hausen 24
Rózsaszín lazac 21
márna 21.4
garnélarák 20
Tengeri basszus 20
szardínia 23.7
Füstölt lazac 25.4
makréla 18
zander 21
Füstölt tőkehal 23.5
Tonhal 23
csuka 18
Fehér sajt 18
sajt 30
Túró 14
A tojás 12
borjúhús 22
Sertésmáj 18
aranyosfejű hal 21
rákok 19
Füstölt tőkehal 24
ide 18
angolna 17
osztriga 14
Sertés / marhahús 15
sárga tőkehal 17

A fentiek mellett még mindig sokféle termék van, amelyek fehérjét tartalmaznak, de sokkal kisebb mennyiségben.

Norma és a fehérje felesége a szervezetben

Amint azt már megtudtuk, a fehérje nemcsak a szervezet számára hasznos, hanem ártalmas is lehet. Mindez attól függ, hogy mennyit vesz egy személy naponta. Milyen mennyiségű fehérje szükséges az emberi szervezet számára??

Először is tudnia kell, hogy van egy bizonyos napi fehérjefogyasztás..

 1. Egy felnőttnek legalább negyven grammot kell fogyasztania, és nem ajánlott átmenni ezen a határon, különben egészségügyi problémákkal küszködik;
 2. Átlagosan kilencven gramm jó érték, amit az egészséges szervezet megtud;
 3. A fehérje maximális sebessége 24 órán át körülbelül százhúsz gramm. A nagyobb tömeg fogyasztása mérgezéshez és további szövődményekhez vezethet a szervezetben. Emellett a rossz lehelet és a tartós gázok is megjelenhetnek..
Érdemes felidézni, hogy átlagosan több mint harminc gramm fehérje a test nem képes tanulni egy étkezés során.

A szükséges fehérje / testtömeg-mennyiség:

 • 1,2 gramm szükséges a sportolóknak és az aktív életmódot vezető emberek számára;
 • Körülbelül két gramm azoknak, akik hetente háromszor vagy többször sportolnak, és 1,6 grammot azoknak, akik egyszer vagy kétszer járnak az edzőterembe;
 • 2 gramm azok számára, akik fogyni és enni az alacsony kalóriatartalmú ételeket.

A mókust többet kell venni:

 • Bármely betegség esetén, különösen műtét után, valamint a helyreállítási időszak alatt;
 • Az emberi test aktív növekedése és fejlődése során;
 • Ha valaki sportolni kezd, és aktív életmódot vezet;
 • Télen, mert ebben az évszakban az emberi testnek több kalóriát kell elfogyasztania, hogy megóvja a test hőjét és energiáját..
kirakodás день на водеHogy hogyan töltse a böjt napját a vízen, közölje a honlapunk szakértőivel.

Mindaz, amit régóta szerettél volna megtudni az étkezési rostokról, nézd meg a következő cikket. Vannak még kifüggesztett vélemények.

A magnézia alkalmazási módjait és az emberek áttekintését ismertetjük. Olvassa el, jegyezze meg és hagyja el észrevételeit.!

Kevesebb fehérje szükséges:

 • A meleg évszakokban, mert a szervezetnek nem kell nagy mennyiségű kalóriát töltenie;
 • Idős korban, mivel egy idős ember testében nincs olyan frissítés, mint egy fiatalkorú;
 • A köszvény kialakulásával és a fehérjék emésztésével kapcsolatos egyéb betegségek kialakulásával.

A szervezet sokkal több időt vesz fel a fehérjékben, mint az azonos szénhidrátok, amelyek majdnem azonnal felszívódnak. Ez azért történik, mert meglehetősen nagy molekuláinak köszönhetően a test nem képes azonnal megbirkózni..

Ez előnyös a fehérje ételekben, sokkal hosszabb ideig marad az emberi testben, és lassabban megemésztődik, ezért a teltség érzése hosszabb ideig fennmarad..

A fehérje asszimilációjának időtartamára az élelmiszerek lassan vagy gyorsulhatnak. A lassúság közé tartozik mindenekelőtt a túró és a sertéshús, a gyors tojás, a tej, a kefir.

konzultáció у врачаA napi fehérjefogyasztás kiszámítása és a magas fehérjetartalmú ételekre támaszkodva a legmegfelelőbb orvoshoz fordulni, mielőtt ez megtörténne, és átvizsgálja a szervezetet annak érdekében, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs vese-, máj- vagy gyomorbetegsége.

Ellenkező esetben veszélybe sodorhatja magát. Különösen óvatosnak kell lenned azok számára, akiknek problémái vannak a vesékkel, vagy akiknek a testében hiányzik az enzim, amely lebontja a fehérjét.

Figyelnie kell továbbá a fehérjetartalmú termékek hordozhatóságára is, mivel sokan közülük tilos használni például tejtermékeket és egyéb termékeket.

Fogyás fogyókúra étrend

A diéta során sokan nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak az étrendjükben. Vegyünk néhány olyan tippet, amelyet a táplálkozási szakemberek általában ilyen esetekben adnak:

 1. Általában a táplálkozás magában foglalja a tápanyagok, mint a zsírok és szénhidrátok csökkentését. Ugyanakkor a fehérje mennyisége csökken, ami hátrányosan befolyásolhatja a szervezet munkáját. Ezért az étkezés során gondosan figyelemmel kell kísérnie a fehérjefogyasztás fogyasztását. Ne felejtsük el, hogy a fehérje ételek harminc százalékának jelen kell lennie a menüben;
 2. A testsúlycsökkentés során győződjön meg róla, hogy a diétába tartozik a hús, a hal, a dió, a tejtermékek és egyéb termékek, amelyek elegendő mennyiségű fehérjét tartalmaznak;
 3. A fehérje táplálék sok táplálkozási szakértő szerint nagyon jól felszívódik szénhidrátokkal és zsírokkal, melyek a szervezet fő energiaszolgáltatói. Továbbá a gyorsabb és jobb felszívódás érdekében kenyér nélkül, zöldségekkel és zöldségekkel együtt fogyasztják;
 4. A természetes termékek mellett sporttáplálékokat vagy fehérjetartalmú porokat is használhat, de nem tekintheti őket a fehérje fő forrásaiként, mivel a test a leghatékonyabban elnyeli a húsból és egyéb állati eredetű termékekből származó fehérjét;
 5. Ugyanakkor főzött vagy párolt élelmiszereket kell fogyasztani, míg a sült ételeket az étrendből kizárják. Az is jobb, ha sózni nem főzés közben, de közvetlenül a felvétel előtt..

Tehát a fentiekből levonhatjuk azt a következtetést, hogy a fehérje nagyon fontos az emberi test számára, de ahhoz, hogy egészségesek és erősek maradhassanak, megfelelő mennyiségben meg kell enni, és folyamatosan figyelemmel kell kísérni..

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 − = 55