Cara memasak jem aprikot

Jem apricot adalah mudah untuk menyediakan, dan yang paling penting, sangat cepat.

Aprikot джем с розмарином

Malah pelayan wanita permulaan tidak akan mempunyai masalah..

Jem apricot di rumah: resipi dengan gambar

Bahan-bahan:

 • Lemon;
 • Gula – 1 kg 800 g;
 • Aprikot – 2 kg.

Hidangan:

 • Casserole;
 • Saringan;
 • Pengisar daging;
 • Dulang penaik;
 • Spatula untuk mengaduk jem pada waktu;
 • Bank dengan penutup untuk pemeliharaan.

Aprikot

Sekarang mari kita lihat dengan lebih dekat bagaimana membuat jem aprikot di rumah. Pertama, ambil aprikot dan basuhkannya dalam air sejuk. Kemudian perlahan-lahan membuat pisau menjadi takik di sepanjang alur dan membukanya, dengan segera mengeluarkan tulang.

Halves

Lebih lanjut terdapat 2 pilihan untuk perkembangan acara..

Pilihan 1

Ambil periuk dan letakkan bahagian kami di dalamnya, tuangkan air.

Isi водой

Supaya mereka ditutup dengan ringan. Kami membakar dan tunggu sehingga mereka melembutkan.

Apabila aprikot mendidih, mula secara beransur-ansur menambah gula, sambil kacau dengan jisim. Sekarang kita mengambil limau, setelah membasuhnya sebelum ia, dan dipotong menjadi dua bahagian dengan pisau, kita hanya perlu satu. Sapu jus itu ke dalam kuali dengan aprikot.

Gula

Susun semula kuali dengan isi pada api sederhana dan masak selama satu setengah jam, kacau semestinya, supaya jisimnya homogen.

Rebus

Selepas makanan istimewa ini dapat dipertimbangkan siap.

Sedia лакомство

Tumpahkannya ke dalam tin, sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk di dalam peti sejuk..

Jam в банке

Pilihan 2

Aprikot melangkau melalui penggiling daging. Kemudian kami mengambil kuali, meletakkan jisim yang terhasil di dalamnya dan isi dengan air supaya ia tidak ditutup dengannya. Masak, sentiasa kacau dan menambah sedikit gula.

Keringkan jus separuh lemon di atas kuali, kemudian kacau rata dan terus masak selama kira-kira satu jam. Selesai! Sediakan jem aprikot ke dalam balang, sejuk dan sisihkan untuk simpanan selanjutnya..

Resipi Memasak Musim Sejuk

Bahan-bahan:

 • Aprikot – 2 kg;
 • Gula – 1 kg 800 g;
 • Gelatin;
 • Kanji kentang. Jam из абрикосов на зиму

Hidangan:

 • Casserole;
 • Saringan;
 • Pengisar daging;
 • Dulang penaik;
 • Spatula untuk mengaduk jem pada waktu;
 • Bank dengan penutup untuk pemeliharaan.

Bagaimana untuk memasak jem aprikot untuk musim sejuk? Mari mulakan dengan teratur. Kami membasuh aprikot dengan baik, kemudian membahagi mereka menjadi bahagian, pastikan untuk mengeluarkan batu itu. Sekarang letakkan bahagian-bahagian pada lembaran penaik dan biarkan mereka kering. Seterusnya, kami bertindak mengikut salah satu kaedah berikut.

Kaedah 1

Kami melangkau aprikot melalui penggiling daging, kemudian tuangkannya dengan gula. Sebelum itu, tambahkan sedikit gelatin kepada gula. Sekarang perlu meninggalkan jisim yang dipenuhi selama kira-kira 7-8 jam..

Apabila masa berlalu, letakkan pada api perlahan, kemudian tunggu sehingga ia mendidih, dan biarkan ia mendidih selama 10 minit. Sekarang tuangkan jem aprikot panas ke dalam balang dan gulungkannya dengan penutup..

Kaedah 2

Buah aprikot yang dikupas diluluskan melalui penggiling daging, kemudian tambah gula. Kami membawa jisim sehingga mendidih dan kemudian mendidih campuran selama 20-30 minit.

Ambil kanji kentang dan tambah 3-4 sudu kepada campuran.

Perhatian: 3-4 sudu – ini adalah bahagian dalam baldi aprikot, dan dari sini anda boleh mengira berapa banyak yang anda perlu tambah kemudian.

Kemudian sekali lagi letakkan periuk di atas api dan biarkan mendidih.

Jem aprikot siap untuk musim sejuk dituangkan ke dalam kaleng.

Pada musim sejuk anda akan menikmati rasa yang luar biasa.!

Cherry варенье с косточкамиJika anda tidak tahu bagaimana untuk memasak jem ceri dengan lubang-lubang, maka laman web kami adalah apa yang anda perlukan! Masak telah menyediakan resipi dengan foto langkah demi langkah..

Dan kemudian baca mengenai cara memasak jem currant hitam seperti jeli untuk musim sejuk.

Squash pickled crispy – snek besar ke meja! Lihatlah di sini dan anda akan belajar bagaimana membuat persiapan untuk musim sejuk.

Tip tidak akan berlebihan

Jika anda bercadang untuk membuat jem tidak lama lagi, maka lebih baik membeli aprikot pepejal, maka mereka masih akan menjadi lembut semasa memasak..

Jangan keterlaluan dengan air, jika tidak, anda akan mempunyai kompos.

Sekiranya anda masih keterlaluan, maka anda tidak boleh kecewa, hanya mendidih banyak untuk seketika untuk menguap air.

Juga untuk kepadatan boleh digunakan sebagai tambahan gelatin.

Untuk mengetahui jika jem aprikot sudah siap, anda harus mengambil sedikit itu dalam satu sudu teh dan tuangkannya ke dalam pinggan. Jika ia menyebar di bahagian bawah, ia tidak siap, anda perlu memasak selama beberapa minit lagi.

Secara pilihan, anda boleh menambah badam. Ia akan menjadikan rasa lebih menarik. Untuk melakukan ini, sebelum memasak adalah perlu untuk meletakkan badam dalam bekas dan tuangkan air mendidih ke atasnya. Tunggu 5-10 minit dan keluarkannya. Kemudian semasa penyediaan merawat itu, cukup tambah badam ke aprikot.

Agar jem mempunyai warna yang lebih cerah, jangan keluarkan kulit aprikot, ia memberikan rupa yang kaya..

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

83 − = 78