Cara memadamkan soda dengan cuka untuk penaik: cara yang betul

Doh air – impian setiap pelayan wanita. Di dalam adunan ragi, kulat yis bertanggungjawab terhadap kegembiraan, memancarkan karbon dioksida dalam proses pemprosesan gula..

Untuk doh bebas ragi, suri rumah dan tukang masak profesional menggunakan serbuk penaik, serbuk penaik atau soda untuk mendapatkan ringan dan ringan produk.

penaik с содой

Serbuk penaik (juga dikenali sebagai serbuk penaik) terdiri daripada campuran soda, asid (biasanya asid sitrik) dan pengisi (tepung, kanji). Perkadaran komponen dipilih sedemikian rupa sehingga soda dan asid bertindak balas sepenuhnya.

Tetapi untuk suri rumah yang munasabah tidak akan sukar untuk mencipta serbuk penaik dari bahan bantu tambahan. Komponen utama – soda – sentiasa di tangan, dan sekarang bagaimana untuk membayarnya (dan mengapa untuk melakukannya).

Mengapa menghilangkan soda dengan cuka

Doh yang dimaksudkan untuk kek, goreng, produk pasir, tidak mengandungi ragi. Bagaimana untuk mencapai kesesuaian dan kesesuaiannya?

Keberanian baking ini memberikan karbon dioksida, yang dikeluarkan semasa interaksi soda dan medium berasid (atau suhu tinggi).

Bagi mereka yang berminat dengan butiran, skema ini kelihatan seperti ini:

Soda (natrium bikarbonat) + cuka = ​​natrium asetat + karbon dioksida + air

serbuk penaik незаменим для выпечки

Makna prosedur ini adalah untuk membuat dan mengedarkan sejumlah besar gelembung gas terkecil ke atas keseluruhan volum ujian. Hasilnya adalah cahaya, pastri berliang..

Secara teorinya, natrium bikarbonat dengan sendirinya, tanpa pelindapkejutan, juga memberi sedikit kesan melonggarkan, kerana pada suhu tinggi (di atas 60 ° C) ia terpecah dengan pelepasan karbon dioksida.

Tetapi tindak balas, sebagai peraturan, tidak sepenuhnya, kelonggaran yang betul tidak berfungsi, dan, apa yang paling menyinggung, selalunya dalam penaik masih ada rasa yang tidak menyenangkan dari soda. Jadi ia boleh dan harus dipadamkan, tetapi ia perlu dilakukan dengan betul..

Cara memadamkan soda dengan cuka untuk baking

Jika produk susu yang ditapai (kefir, krim masam) digunakan dalam doh dan resipi tidak menyatakan keperluan untuk menghilangkan soda tambahan, maka reaksi akan berlaku tanpa penyertaan cuka. Di bawah pengaruh suhu dan asid daripada produk tenusu, soda akan hancur..

Penting untuk menggunakan hanya jumlah soda yang dinyatakan dalam resipi. Jika anda secara tidak sengaja menambah sedikit, asid mungkin tidak cukup untuk reaksi penuh. Akibatnya, kita mendapat rasa tidak enak dalam penaik..

Terdapat beberapa pilihan untuk pelindapkejutan cuka:

 1. Kaedah nenek (tidak cekap) – dalam bekas yang berasingan atau sudu. Soda dituangkan ke dalam sudu atau di dalam bekas kecil, dicurahkan dengan cuka, menunggu sehingga campuran “bisul” dan hasilnya ditambah ke dalam adunan. Semua karbon dioksida, yang harus “membakar” baking, masuk ke udara.

  Walau bagaimanapun, hasil yang kecil masih terdapat – perkadaran komponen biasanya diambil “oleh mata”, dan serbuk cuka yang tidak bereaksi kemudian terurai di bawah tindakan suhu atau bertindak balas dengan komponen berasid ujian;

 2. sebagai правильно гасить соду

 3. Nenek lanjutan cara (sedikit lebih baik daripada sebelumnya). Soda perlahan-lahan dicurahkan ke dalam campuran bahan cair adunan (sebelum menambah tepung) dan tuangkan beberapa titis cuka. Kemudian perlahan-lahan bercampur, cuba merebut serbuk semua..

  Selepas campuran bereaksi (beberapa saat), anda perlu mencampurkan semua kandungan, mengedarkan serbuk penaik sepanjang kelantangan. Dalam perwujudan ini, karbon dioksida untuk sebahagian besar kekal dalam ujian;

 4. Pilihan yang betul ialah menambah soda kepada bahan-bahan kering, dan cuka kepada cecair. Iaitu, tambah tepung dan gula ke dalam tepung, gula dan komponen pukal lain (pastikan untuk mengedarkannya sepanjang kelantangan!).

  Dalam mangkuk yang berasingan, campurkan semua bahan cair (kefir, telur, krim masam, dan sebagainya). Tuangkan jumlah cuka dan campuran yang diperlukan. Kemudian kandungan dua mangkuk digabungkan dan adunan adunan..

Dalam kes yang terakhir, serbuk itu bertindak balas dalam campuran, dan karbon dioksida dipelihara sepenuhnya. Jumlah serbuk biasanya ditunjukkan dalam resipi. Jika tidak, kemudian ambil satu sudu tanpa slaid. Jumlah cuka bergantung kepada kepekatannya. Sebagai contoh, apabila menggunakan cuka 9%, separuh daripada jumlah serbuk cukup..

kering дрожжи
Sehingga penggorengan ternyata baik, juga baik untuk mengetahui nisbah yis kering dan segar..

Kek span dengan krim masam mudah dan terbukti resipi, baca artikel kami.

Nikmatilah orang yang anda sayangi dengan bagel berair dengan adunan kue panjang, nuansa resep di https://notefood.ru/retsepty-blyud/vy-pechka/rogaliki-iz-pesochnogo-testa.html

Cara memilih cuka untuk prosedur ini?

Tidak kira apa cuka akan dipilih. Bersama makan biasa anda boleh menggunakan epal atau wain. Tugas utama – untuk mewujudkan persekitaran berasid di mana kehancuran akan mula terurai dengan pelepasan karbon dioksida. Di samping itu, anda boleh memadamkan:

 • Air mendidih biasa;
 • Jus lemon;
 • Asid sitrik;
 • Produk susu yang ditapai (kefir, krim masam).

Soda Substitutes

Serbuk serbuk siap (serbuk penaik) lebih mudah digunakan – tidak perlu memadam serbuk. Di samping itu, perkadaran komponen diselaraskan dan dipilih supaya natrium bikarbonat bertindak balas sepenuhnya dan tidak memberikan rasa yang tidak menyenangkan..

daripada можно заменить соду

Biasanya serbuk penaik mempunyai komposisi berikut:

 • 5 bahagian soda;
 • 3 bahagian asid sitrik:
 • 12 bahagian pengisi (tepung, kanji).

Tidak melonggarkan lemak doh (mentega atau marjerin) dan alkohol (vodka, rum, brendi, bir). Tetapi komponen ini mesti digunakan mengikut resipi..

Oleh itu, soda menjamin bau bakar, dengan syarat ia betul dan segera dipadamkan. Media pemadam akut boleh menghasilkan pelbagai produk, tetapi cuka adalah yang paling biasa. Ikut teknologi dan nikmatilah orang yang tersayang dengan karya yang lazat.!

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 6 =