Bubur beras dengan susu adalah hidangan kegemaran

Delicious завтрак из рисаRamuan kegemaran ramai – bubur beras untuk susu masih popular pada hari ini, walaupun sejarah asalnya jauh kembali ke abad.

Ia pertama kali dimasak di mahkamah Catherine the First untuk sarapan pagi untuk permaisuri oleh tukang masak Perancis..

Kemudian dia dianggap eksklusif makanan ratu dan raja-raja, dan hanya disediakan dengan susu kambing..

Kemudian, perintah-perintah ini dihapuskan dan bubur beras pada susu mempunyai peluang untuk memasak semua orang yang mempunyai bijian beras di ladang, yang sangat bernilai pada waktu itu, dan seekor lembu yang memberi susu.

Sekarang, bijirin beras dengan susu tidak lagi seperti keingintahuan seperti dahulu, tetapi malangnya, tidak semua orang mampu memasaknya. Tetapi penggunaan bubur nasi pada susu tidak dapat dipertikaikan.

Ramai suri rumah yang tidak perlu memasak hidangan ini sama sekali atau dalam masa yang lama, dan juga anak-anak muda yang tinggal di rumah untuk memantau kanak-kanak itu semasa ketiadaan isterinya, sering bertanya kepada mereka tentang bagaimana cara yang betul, dan yang paling penting, masak nasi bubur nikmat dengan susu, dalam apa bahagian untuk mengambil ramuan.

Semua ini saya akan memberitahu anda dalam artikel ini..

Sudah tentu, komponen utama hidangan itu, seperti yang anda sudah mempunyai peluang untuk meneka, adalah susu dan beras..

Walau bagaimanapun, tidak semuanya jelas dengan susu: susu yang patut diambil, yang kandungan lemak, dalam kuantiti apa.

Ya, bagaimanapun, dan dengan beras, tidak semuanya jelas, memandangkan kepelbagaian spesisnya di pasaran dapat menyebabkan seseorang menjadi kencang: bulat, bujur, kukus dan banyak lagi. Mari kita faham.

 • Jadi, mulailah dengan susu.. Untuk memasak bubur nasi, anda boleh mengambil apa-apa susu, kerana tradisi setiap negara melibatkan penggunaan pelbagai jenis susu: lembu atau susu kambing – pilihannya adalah milik anda. Kandungan lemak susu juga bergantung semata-mata pada pilihan anda dan kandungan kalori bubuk nasi yang diinginkan pada susu: kandungan lemak yang lebih tinggi, kandungan kalori yang lebih tinggi..
 • Nah, sekarang mari kita pergi ke beras. Di sini, mungkin, segala-galanya juga berdasarkan semata-mata pada keutamaan anda. Seseorang suka bulat beras, ada yang lama. Walau bagaimanapun, untuk memasak bubur nasi untuk kanak-kanak, pilihan terbaik adalah menggunakan nasi bulat, kerana ia tidak mendidih lembut, dan juga sedikit lebih berguna untuk jangka panjang dan, terutama, nasi kukus..
 • Bagi perkadaran bahan, semuanya sangat mudah di sini.. Untuk memasak bubur nasi dengan susu, anda memerlukan 2 bahagian nasi, satu bahagian air dan jumlah susu yang sama. Jangan terkejut dengan kehadiran air, adalah perlu untuk memasak nasi awal dengan cara memasak biasa.

Bagaimana memasak bubur dalam periuk perlahan

Dan kini, mungkin, mari kita beralih kepada cara memasak bijirin beras dengan susu dan mula pertimbangkan resipi untuk pelbagai warna.

Ringkasnya приготовление каши

Bahan-bahan yang diperlukan:

 1. 1 cawan beras (Adalah dinasihatkan untuk menggunakan cawan pengukur yang dilekatkan kepada periuk perlahan. Jika tidak, anda berisiko membuat persiapan bubur sehingga ia hanya akan “lari.” Sama seperti dalam periuk bubur saudara Grimm “);
 2. 3-4 gelas susu (Sekali lagi, dimensi);
 3. 3 sudu gula (Kekasih biji beras manis boleh menambah lebih banyak gula);
 4. separuh satu sudu teh garam;
 5. sekeping kecil mentega (kira-kira 3 * 3 cm dalam saiz);
 6. buah-buahan kering dan bahan tambahan lain untuk rasa.

Memasak:

 1. Oleh itu, pertama anda perlu mencuci beras dengan teliti beberapa kali untuk membersihkan air.. Kemudian tuangkannya dengan segelas air dan biarkan membengkak selama 30 – 40 minit..
 2. Selepas masa yang ditetapkan, lipat nasi menjadi colander. Campurkan susu (boleh dikeringkan) dengan garam dan gula sehingga pembubaran lengkap kedua. Tuangkan nasi ke dalam mangkuk multicooker itu, tuangkan susu dengan gula dan garam, tambah mentega yang sama. (Jika dikehendaki, mentega boleh dicairkan terlebih dahulu.)
 3. Semua bahan mesti dicampur dengan sempurna.. Tutup penutup multicooker dan tetapkan mod “Bubur Susu”. Sekiranya tidak tersedia, anda boleh memilih mod “Quenching” dengan mudah. Tetapkan masa – 1 jam. Sepanjang tempoh ini, bubur harus dicampur beberapa kali untuk mengelakkan melekat beras..
 4. Di samping itu, jika anda ingin menambah aprikot kering, kismis, prun dan buah-buahan atau buah-buahan lain untuk bubur susu, mereka mesti ditambah pada permulaan atau tengah-tengah memasak, bergantung pada masa persediaan yang diperlukan dan kelembutan aditif yang dikehendaki..

  Walau bagaimanapun, tidak perlu menambahnya terus kepada Yul.do, kerana tidak semua orang suka makan, katakan, dengan kismis. Dalam kes ini, anda mempunyai peluang untuk menggunakan memasukkan khas untuk memasak untuk pasangan, yang, sebagai peraturan, datang lengkap dengan semua multicookers moden.

  Ya, dan kemungkinan bubur nasi susu cair anda akan merosot dalam sehari akan jauh lebih rendah, sementara kehadiran buah kering dalam bubur sendiri meningkatkan kemungkinan ini hingga 90%..

 5. Selepas masa itu bubur hendaklah dicampur dengan teliti lagi., dan kemudian pergi selama 10-15 minit dengan menetapkan mod “Preheating” terlebih dahulu agar bubur untuk memperoleh keadaan yang diperlukan. Di samping itu, anda boleh menambah pelbagai sirup, kesesakan dan juga madu bukan gula pada permulaan penyediaan atau dalam bubur yang telah disediakan..

Untuk kanak-kanak kami

Menyediakan bubur nasi susu untuk kanak-kanak secara keseluruhannya bertepatan dengan proses memasak untuk orang dewasa..

Bubur для самых маленьких

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa ciri yang akan saya sampaikan kepada anda..
 • Pertama, bubur nasi untuk kanak-kanak, dan lebih-lebih lagi, untuk permulaan memberi makan, untuk bayi yang masih sangat, lebih baik dicerna daripada undercook. Saya fikir bahawa ciri ini tidak patut dijelaskan, walaupun, saya, mungkin, masih menjelaskan apa yang berkaitan dengannya..
 • Ini kerana hakikat bahawa kanak-kanak kecil masih mempunyai sedikit gigi sama sekali (bayi, sebagai contoh), atau telah muncul, tetapi mereka masih lemah. Tugas seperti mengunyah beras yang kurang matang, bagi mereka, sebagai peraturan, mustahil. Walau bagaimanapun, walaupun mereka melakukannya, maka risiko anda tinggal sepanjang malam kerana masalah masalah perut bayi anda..

  Oleh itu, saya amat menasihati anda untuk tidak mengambil risiko. Adalah lebih baik untuk benar-benar mencerna beras.

 • Kedua, ketika menyediakan bubur susu, disarankan untuk menggunakan hanya susu segar dari merek yang telah terbukti.. Sebaiknya dibuat terutamanya untuk kanak-kanak..
 • Ketiga, ahli pediatrik mengesyorkan menggunakan sedikit mentega atau tidak menggunakannya sama sekali., kerana anda berisiko mendapat masalah yang sama seperti dalam kes pertama. Begitu juga dengan penambahan pelbagai buah dan beri..

Dan sisa proses memasak bubur nasi susu memang sama. Pertama anda perlu membasuh beras, membiarkan ia disiram di dalam air selama sekurang-kurangnya 30 minit.

Kemudian tuangkan ke dalam kuali dan tuangkan lebih dua gelas air. Bawa mendidih pada api yang rendah..

Selepas air mula mendidih, tambah susu sehingga ia benar-benar menutup beras. Campurkan dengan teliti. Sampul dan biarkan cairkan pada api kecil selama 10-15 minit sehingga nasi dimasak sepenuhnya..

Pencuci mulut video

Nah, mengikut tradisi, video visual mengenai topik artikel:

Sebagai kesimpulan, saya ingin menambah bahawa hidangan ini bukan sahaja sangat lazat, tetapi juga sangat berguna untuk tubuh orang dewasa dan kanak-kanak..

Selamatkan awak!

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =