Bagaimana untuk membuat koktail “Mai Tai” di rumah

Cocktail adalah minuman yang sangat baik yang sesuai untuk semua majlis. Ia boleh digunakan sebagai minuman beralkohol untuk bercuti, anda boleh minum pada hari-hari panas di musim panas, dan anda juga boleh merawat tetamu.

Oleh itu, jika anda membuat keputusan untuk membuat minuman ini, maka anda pasti perlu mempertimbangkan resipi untuk membuat koktail “Mai Tai”. Ini adalah minuman manis, tetapi tidak sangat manis, yang mempunyai perolehan sebanyak 27 darjah. Dia telah lama menjadi terkenal dan dikasihi di kalangan penduduk Amerika, jadi kita harus mengenali ciri-ciri masakannya secara mendalam..

Sejarah koktel

Minuman “Mai Tai” mula disediakan untuk kali pertama sejak tahun 1944. Ia telah dimajukan oleh Vick Trader, yang memiliki rantaian restoran tradisi Vick Trader dari Polynesian Amerika..

Nama minuman ini diperoleh terima kasih kepada penghuni Tahiti. Pada ketika itu ketika mereka mencuba untuk pertama kalinya, mereka segera berkata frasa “Mai tai roa ae”, ia diterjemahkan dari Tahitian sebagai “baik, sangat baik”. Pada tahun 1987, minuman ini telah ditambahkan ke koleksi IBA – persatuan pembuat roti antarabangsa..

Di tengah-tengah idea penulis minuman ini meletakkan resipi, yang termasuk komponen yang ada. Tetapi pada masa yang sama dia sepatutnya menjadi koktail terbaik spesies tropika. Oleh itu, ia adalah murah, tetapi rasa yang membuat minuman ini popular di kalangan pengunjung ke restoran..

Sebagai asas untuk penyediaan koktel ini digunakan rum Jamaika. Berdasarkan komponen ini, pada masa itu, kebanyakan jenis koktail rum disediakan, yang telah dihidangkan di banyak pertubuhan minum AS..

Pada mulanya, komposisi minuman ini mengandungi hanya rum putih, tetapi dari masa ke masa ia mula dicairkan dengan minuman lain. Tambahan pula, rum dicampur dengan minuman keras dan jus segar. Dan untuk memberikan nuansa tropika, diletakkan di atas kepingan atas kapur, rempah pudina.

Walau bagaimanapun, dari masa ke masa, semua komponen telah meningkat dengan harga secara mendadak. Atas sebab ini, jenis koktail hari ini mempunyai kos yang sangat tinggi. Di negara-negara Eropah, di bar berprestij untuk satu bahagian minuman ini akan diminta memberi dari 6 hingga 9 euro. Oleh sebab itu, untuk menjimatkan wang, anda boleh memasak sendiri di rumah..

cupcakeBagaimana memasak cupcake dalam ketuhar gelombang mikro selama tiga minit, baca artikel kami.

Resipi yang paling lazat untuk penkek dengan cendawan atau ayam di sini.

Resipi kek asal – pencuci mulut yang lazat dan luar biasa untuk pesta kanak-kanak.

Komposisi koktail “May Tai”

Sebagai tambahan kepada komponen, anda akan memerlukan perkara istimewa untuk membuat minuman:

 • Rox – 1 keping;
 • satu shaker;
 • satu penapis;
 • satu jigger;
 • satu jeruk tekan;
 • dua tiub.
Resipi langkah demi langkah
Sebagai приготовить коктейль «Май Тай» в домашних условиях
Bahan-bahan Bilangan
rum putih 40-50 ml
rum hitam 15-20 ml
sirap gula 15 ml
minuman keras dengan jus oren asli 15 ml
jus limau 20 ml
sirap badam 10 ml
kepingan nanas segar 30 gram
pudina satu cawangan
ceri koktel merah 5 gram
ais dihancurkan 150 gram
ais kiub 200 gram
Masa memasak: 10 minit Kalori setiap 100 gram: 37 Kcal
 1. Pertama anda perlu meletakkan ais dihancurkan ke kaca tinggi atau rox. Dia mesti mengisi kaca ke atas; untuk mengisi стакан льдом
 2. Dalam tangki shaker, tuang 20 ml jus kapur, sirap gula, sirap badam;
 3. Seterusnya, tuangkan minuman keras oren, rum putih dan hitam; tambah ликер
 4. Isi shaker dengan ais kiub dan kacau dengan kuat;
 5. Kemudian, melalui penapis, tuangkan segala-galanya dari shaker itu ke dalam batu-batu;
 6. Jika perlu, tuangkan ais dihancurkan;
 7. Kami menghiasi bahagian atas dengan beberapa buah ceri ceri, kepingan nenas;
 8. Letakkan pudina di atas;
 9. Kami memasukkan tiub;
 10. Koktail yang sedia ada akan menjadi tambahan yang baik pada hari-hari panas..

Petua, fakta menarik

Perlu diberi perhatian kepada beberapa fakta penting:

 • untuk memasak anda perlu menggunakan rum lama – hitam dan putih. Minuman ini adalah intipati koktel, jika anda menggantikannya dengan yang lain, maka ia tidak lagi menjadi koktail “Mai Tai”, tetapi minuman yang sama sekali berbeza;
 • dalam warna ia harus berubah menjadi coklat, ini disebabkan penggunaan rum gelap. Ia tidak sepatutnya mempunyai warna biru, kuning, oren, hijau;
 • Adalah disyorkan agar semua ramuan disejukkan sebelum dimasak. Minuman harus sangat sejuk, ini semua semangatnya;
 • secara tradisinya ia dihidangkan dalam “Highball” yang besar, tetapi untuk dapat mengalami aura ajaib, ia dapat dituangkan ke dalam cawan istimewa, yang dibuat dalam bentuk tiki dewa;
 • Koktail dibuat dengan kepingan buah-buahan tropika – nanas, kapur. Juga pastikan untuk meletakkan ceri koktel. Kadang dihiasi dengan kelopak bunga. Hiasan yang terbaik akan menjadi kepingan jeruk, ceri dan sebiji pudina.

Minuman “Mai Tai” untuk rasa tidak dapat dibandingkan dengan Mojito, Daiquiri, Martini, ia berbeza daripada mereka. Ia mempunyai beberapa kualiti istimewa yang hanya mustahil untuk menyampaikan burung hantu. Koktel berasaskan rum ini akan menjadi minuman yang sempurna untuk menyejukkan haba yang melampau, anda perlahan-lahan boleh meminumnya dengan rakan-rakan untuk perbualan yang menarik. Sekiranya anda ingin menambahkan kepelbagaian dalam hidup anda dan mencuba sesuatu yang baru, pastikan anda membuat koktel ini. Setelah mencuba sekali, anda tidak akan melupakannya.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − = 34