Hogyan főzni a rizst úgy, hogy morzsolódjon: módja és tippje

A rizs dara ismert és szeretett minden kontinensen. Nem lehet olyan konyhát találni, amelyben a rizs egy formában, vagy sem..

A Távol-Kelet országaiban ez az étel annyira népszerű, hogy például Kínában, üdvözlésként megkérdezik: “Ma rizst fogyasztott?”.

omladozó рис с зеленью

Európában viszonylag nemrégiben, a késő középkorban és nagyszerű földrajzi felfedezésekben jelentek meg rizsőrlők. Amikor az emberek aktívan felkutatták a teret. Nagyon gyorsan népszerűvé vált, a rizs szinte minden európai ország nemzeti táljává vált..

A rizs dara nem tartalmaz glutént – a legtöbb allergén növényi fehérjét. Ezért szerepel a gyerekmenüben, mint az első zabkása..

Ezenkívül a rizst aktívan használják különféle terápiás étrendű nyálkahártyák és krémlevesek előkészítésére..

A rizs gabona típusai

Rengeteg rizsfajta van. A botanikusok összesen 20 művelt fajtát és több száz fajot termelnek..

A gabona megjelenés szerint rizst termesztenek:

 • Hosszú szemek – keskeny és hosszú, legfeljebb 2 cm-re főzve, ezek a szemek gyakorlatilag nem ragadnak össze – ideálisak egy morzsolódó mellékételhez;
 • Srednezerny – félkör alakú, nem hosszú, közepes gluténtartalmú őrlemény, például különböző “rizottó”, amely ideális az azonos nevű ételhez, ez magában foglalja a pilov főzéséhez híres devzira rizst is;
 • kerek – a rizs kerek és rövid, sok glutént tartalmaz, az ilyen gabonafélékből tökéletes pudingokat, tésztát, pépes és pettyes levest.

típusok риса

A feldolgozási módszer megkülönböztethető rizs:

 • csiszolt. A rizs szemek feldolgozásának legelterjedtebb módja a köszörülés, a szemek fehérek, szinte nem tartalmaznak növényi rostokat és vitaminokat, de ez a rizs nagyon tápláló és gyorsan főzött;
 • Polírozatlan vagy barna. A szemek minimális feldolgozáson mennek keresztül, a vitaminok és a rostok maximális értékét tartva, de hosszabb ideig hosszabb ideig főznek, és a kész edény túlságosan durva ízben;
 • párolt. A rizs legoptimálisabb változata az, hogy a gabonákat őrlés előtt gőzzel kezelik, aminek következtében a héjból származó tápanyagok meglehetősen nagy része belép.

A morzsalevő rizs készítése

A kívánt eredménytől függően a rizs gabona főzésének legoptimálisabb módját választják. Főzhetsz:

 • A vízben;
 • Egy pár;
 • Vegyes módon (kínai).
A rizs bármilyen formája erősen felszívja a vizet, ezért figyelembe kell venni a főzés során, de annál vastagabb a gabona, annál erősebb a higroszkópossága. A főzés előtt alaposan öblítse le a szemcséket, dörzsölje őket kézzel, majd végül folyó víz alatt öblítse le őket..

Annak érdekében, hogy egy serpenyőben egy morzsalevőt kapjunk, a rizst megmossuk, visszahúzzuk egy szitára, és forró vízzel elszappanjuk. Ezután elalszik a forrásban lévő sós vízben egy egy-egy arányban, és csökkenti a fűtést a minimumra.

A főzés során a gabonát nem keverik össze, és több helyen áthatják a jobb párosítás érdekében. Ha az összes víz már elpárolgott, és a gabona még nem kész – óvatosan adjunk hozzá egy kevés forró vizet. Kívánt esetben a kész rizs mosható, de csak forralt vízzel..

A legegyszerűbb a főtt gőzölt rizs. Kiderül, következetesen morzsolódó melléktálat. A szemeket meg kell mosni, és kettős kazán tálba kell önteni, sót és vizet önteni egyenként. Gőzölgessük, egészen fél óráig.

A kínai nagy mennyiségben rizs rizst termel. Több kilogrammot főzünk egyszerre – sok más étel alapja..

A gabonát egy nagy tartályban forraljuk, egy-öt vízzel. Ha félig készen áll, visszahúzódnak egy nagy szitára, majd gőztek bele..

Egyes kínai szakácsok javasolják, hogy nedves pamutszövetet helyezzenek a szita aljára. Ez egy meglehetősen fáradságos folyamat, de ezzel a módszerrel a gabonákat teljesen felkészítik és nem ragadnak össze..

Bemutatunk egy olyan videót, amely az ázsiai rizs főzési módját mutatja:

Hogyan készítsünk halom rizst egy edénybe egy serpenyőben

Kerek szemű – ilyen gabona a legnehezebb a szakács morzsa kása. Rengeteg glutént tartalmaz, és nagyon folyékony.

Ezt a fajta folyóvíz alatt kell mosni, különben a főzés előtt megduzzad és összeilleszkedik. És győződjön meg arról, hogy öblítse ki a kész edényt..

Hosszú szemű, polírozott rizs kiválóan alkalmas a morzsolódó mellékétel elkészítéséhez..

Különösen megkülönböztetett fajták a “jázmin” és a “thai”. Finom finom ízük és kellemes, krémes textúrájuk van, míg a kész szemek nem ragadnak össze kellemetlen helyiségben..

A barna (barna) vagy polírozatlan rizst kedvelik azok az emberek, akik az egészségüket és a megfelelő táplálékot tartják. Sokat hosszabb ideig főz, mint polírozva, előzetesen be kell áztatni.

sörfőzés бурый рисDe egy ilyen étel mindenképpen morzsa és hasznos lesz..

A párolt rizst egy kicsit gyorsabban főzni, mint polírozatlan. Szinte minden edényt főzhetnek belőle: mind a félig folyékony rizottó, mind a morzsolódó kínai rizs. A pilaf számára is ideális, ha nem találja az devziru-t.

Függetlenül attól, hogy melyik rizstermesztést választja, bizonyos szabályokat kell követni ahhoz,

 • Tartsa nyomon a gabonafélék eltarthatóságát. Ez különösen igaz a nem polírozott rizsre – csak rövid ideig tárolódik. A hosszú ideig eltárolt szemek törékenyekké válnak és a főzés során egymáshoz tapadnak;
 • A morzsalányos edényt tartsa a víz / kavics arány 1/1 értékre;
 • Mosás előtt öblítse le a rizst, így elszennyezi a gabona porát, ami szintén hozzájárul a kész edény ragasztásához;
 • Válassza ki a megfelelő ételeket a főzéshez. A vastag, többrétegű alsó acélsapka ideális. Bennük a hő egyenletesen oszlik el, és a horog nem tapad az aljára;
 • Figyeljük meg az optimális hőmérsékleti rendszert – először erős tűzön főzzük, majd minimálisra csökkentjük, és biztosítsuk a zabkását melegítés nélkül.

Főzés Riis lépések:

 1. Válassza ki a “jobb” fajta rizst – hosszú gabonát, lehet polírozatlan vagy párolt; kiválasztása правильный сорт крупы
 2. Mossa meg a kőzeteket; én
 3. Aludjunk forró vízben, tartsuk az arányt – a rizs egy részét a víz egy részébe; Elaludni в воду
 4. Forraljuk újra, csökkentse a hőt a minimálisra, zárja le a fedelet; közel крышкой
 5. Amikor majdnem minden víz felszívódik, próbálkozzon készenlétben, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés forró vizet;
 6. A kész rizst szinte átszúrjuk több helyen egy fa bottal (pl. Sushi);
 7. Fél óra elteltével távolítsa el a kályhát, és fedje le egy törülközőt; Csomagolva кастрюлю
 8. További 10 perc elteltével a kész rizs vízzel mossuk, vagy egyszerűen keverjük össze. kész блюдо

A következő videós történetben megtudhatja, hogyan kell főzni a rizst úgy, hogy morzsolódik, és csak 60 másodpercet tölt!

A leggyakoribb hibák, melynek következtében a csipke együtt marad

 • Nem megfelelő sokféle gabona – a kerek szemekből meglehetősen nehéz a felhalmozódott étel;
 • Túl sok a hő – ebben az esetben nagyon valószínű, hogy a melléktálca éget, és nem egyenletesen forr,
 • Nem megfelelő főzőedények;
 • Túl sok víz – a rizs a fajtától függetlenül nagyon elnyeli a folyadékot, és ennek eredményeként puha és ragadós.
szaft из свининыNagyon gyakran, rizs zabkása van sült mártással. Hogyan készítsünk sós szalonnát. Ha ismeri ezeket a recepteket, a rizs soha nem lesz száraz!

Tudjon meg többet a balzsamecet jótékony tulajdonságairól és használatáról. Ugyanabban a cikkben sok más informatív információt talál erről a lényegről..

Ha recepteket keres az előételekhez az ünnepi asztalon, akkor itt vagy. Gyors receptek és a főzés részletes leírása.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

60 − = 51