Bagaimana caranya anda bebas dari cuka 70% membuat 9 peratus

Di dapur, setiap suri rumah dapat mencari sebotol cuka, dan mungkin beberapa dengan pelbagai jenis. Ini tidak menghairankan, kerana ia digunakan secara meluas dalam memasak untuk membuat pelbagai pakaian untuk salad dan sos, semasa pemeliharaan kosong untuk musim sejuk dan juga untuk membuat beberapa jenis doh longgar..

cuka

Selain memasak, cuka juga digunakan dalam kehidupan sehari-hari, sebagai contoh, untuk menghilangkan bau yang tidak menyenangkan di dalam peti sejuk atau skala dalam cerek. Dalam artikel ini, anda akan belajar bagaimana membuat 9 peratus daripada 70% cuka. Tetapi pertama, mari bercakap sedikit tentang bentuknya..

Varieti Essence

Cuka adalah produk yang berasal dari pemecahan semula jadi jus pelbagai buah atau anggur anggur kering. Terdapat banyak jenis esensi ini, hampir setiap negara menghasilkan pelbagainya sendiri, yang paling banyak diminati dalam masakan rantau ini..

Yang paling biasa adalah jenis cuka berikut:

  1. Wain putih – dibuat daripada pemprosesan wain putih. Ciri tersendiri adalah rasa gurih yang menyenangkan;
  2. Wain merah, yang masing-masing hasil pemprosesan wain merah (Malbec, cabernet, merlot). Cuka wain yang kurang kerap bertemu;
  3. Balsamic adalah yang paling purba, teknologi pengeluaran yang sudah lebih daripada seribu tahun. Kerana desakan dalam tong kayu khas, ia mempunyai warna gelap, tekstur lembut dan rasa kaya;
  4. Sherry – yang paling mahal, kerana proses penyediaan lebih banyak memakan masa, dan sebagai produk asli digunakan wain mahal dari Palomino Vino;
  5. Apple – mempunyai warna ambar yang indah dan rasa acutate-masam. Bahan mentah untuk pengeluarannya adalah cider atau kek epal;

Juga digunakan dalam memasak wain beras, kelapa dan malt jenis cuka.

Bagaimana cairkan cuka

Oleh kerana intipati cuka pekat dan cuka meja cair yang sering dicairkan sering menjadi penyebab pembakaran dan keracunan, maka sangat penting untuk mencairkan intipati dengan betul ke kepekatan yang dikehendaki, mengikuti semua peraturan keselamatan:

  1. Sediakan jumlah air minuman yang ditapis sejuk yang mencukupi terlebih dahulu;
  2. Jangan makan atau minum sebarang minuman semasa bekerja dengan cecair agresif;
  3. Gunakan hanya gelas volumetrik untuk mengukur jumlah air dan cuka yang diperlukan, bukan sudu dan bekas yang lain. Selain itu, jangan membiak “dengan mata”;
  4. Sekiranya dalam proses penurunan cecair atau cecair tertumpu pada kulit atau mata, perlu segera bilas tempat ini dengan banyak air;
  5. Oleh kerana asid menguap dengan cepat, ia dan penyelesaian yang siap mesti disimpan dalam wadah tertutup rapat tanpa akses cahaya matahari..

Adakah 70% – menjadi 9 peratus

Bagaimana untuk membuat 70% daripada 70% cuka? Dalam resipi memasak, jumlah asid asetik yang diperlukan sebanyak 9% kepekatan yang diambil sering ditunjukkan. Oleh kerana nilai-nilai ini kecil, anda tidak boleh segera mencairkan botol dengan 70% intipati. Anda boleh menyediakan sejumlah bahan yang ditentukan menggunakan formula berikut:

E = (Kpada* Mengenaipada) / KUh,

di mana e ialah jumlah intipati yang diperlukan;

Untukpada – kepekatan cuka yang diperlukan;

Ohpada – jumlah larutan penyelesaian yang diperlukan;

UntukUh – kepekatan intipati.

Sebagai contoh, jika preskripsi memerlukan 100 ml cuka sembilan peratus daripada 70% pati intipati, kemudian menggantikan semua data dalam formula, kita dapat:

E = (Kpada* Mengenaipada) / KUh= (9 * 100) / 70 = 13.

Ini bermakna bahawa anda perlu mengambil 13 ml cuka 70% dan mendahulukan selebihnya dengan air minuman sejuk. Dengan cara ini, apa-apa jumlah cuka apa-apa kepekatan dan dari mana-mana bahan mentah boleh disediakan..

Cara mendapatkan cuka 9% dari intipati kepekatan yang berbeza

Selalunya digunakan untuk penyediaan pelbagai marinades dalam cuka 9% cuka boleh disediakan bukan sahaja dari 70% daripada intipati, tetapi juga dari penyelesaian kepekatan lain.

Jika konsentrasi intipati adalah 80%, maka satu bahagian memerlukan lapan kali lebih banyak air untuk menghasilkan penyelesaian 9%..

Satu unit isipadu 70% intipati asetik akan memerlukan tujuh unit air untuk mendapatkan penyelesaian kepekatan yang dikehendaki..

Dalam kes intipati 30%, nisbah ini akan menjadi 1 hingga 2, iaitu, 50 ml asid asetik perlu mengambil 100 ml air..

a href = “https://notefood.ru/retsepty-blyud/vy-pechka/testo-dlya-kulichej-na-pashu.html”> doh для куличейApa yang sepatutnya menjadi doh untuk kuih – perhatikan petua kami, mereka akan membantu anda membuat pastri yang lazat untuk percutian.

Baca bagaimana membuat ayam berair dalam serbuk roti dalam artikel kami..

Cendawan champignon cendawan dengan cendawan – tambahan tambahan kepada mana-mana hidangan.

Mengukur jadual

Oleh kerana cecair kepekatan yang berbeza digunakan dalam memasak, kosmetologi dan kehidupan seharian, banyak suri rumah akan menjadi bantuan yang sangat diperlukan untuk jadual dimensi yang akan memberitahu anda berapa banyak air dan bahan mentah yang anda perlukan untuk mendapatkan penyelesaian yang diperlukan.

Kepekatan awal intipati asetik Berapa banyak bahagian air yang anda perlukan untuk mengambil intipati cuka daripada kepekatan awal untuk mendapatkan cuka
3% 5% 6% 9% 10% 30%
80% 25.5 15 12 8 7 1.5
70% 22 13 10.5 7 6 1
30% 9 5 4 2 2

Ia tidak semestinya memberi perhatian sekali lagi kepada hakikat bahawa bekerja dengan asid asetik pekat memerlukan penjagaan khas. Bahaya bukan sahaja bendalir itu sendiri, tetapi juga wapnya, yang, jika dihirup, boleh menyebabkan luka bakar ke membran mukus saluran pernafasan..

Untuk menyimpan larutan asid asetik dalam mana-mana kepekatannya harus berada di tempat yang tidak akan tercapai untuk kanak-kanak, dan dalam hal apapun, jangan gunakan cuka tanpa cair.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 4 =