Apabila mereka membakar kek Paskah dan cat telur

Paskah adalah yang paling penting, paling gembira dan penuh semua cuti Kristian. Perkataan “Paskah” adalah Ibrani, artinya “lulus” dan “pembebasan.” Paskah untuk orang Kristian adalah laluan dari kematian kepada kehidupan kekal. Oleh itu, cuti ini disambut paling saksama..

daripada отличается

Bagi ramai orang, ia dikaitkan dengan musim bunga, deringan loceng yang gembira, seruan “Kristus telah bangkit”, telur dicat dan aroma kek Paskah. Tetapi persoalannya – bilakah anda perlu membakar kek dan cat telur? Dalam artikel ini kita akan menjawabnya..

Minggu Suci

Pada minggu lalu sebelum Paskah terdapat banyak kerja. Kita mesti mempersiapkan diri untuk hari penting ini secara rohani dan material. Bagaimana untuk melakukan segala-galanya?

Hari Khamis adalah hari yang paling sengit pada Minggu Suci. Ini adalah hari ketika makan malam yang terakhir berlangsung, di mana Kristus sendiri mendirikan sakramen sakramen. Mengikut tradisi, pada hari ini mereka melakukan pembersihan di tempat kediaman mereka; semua orang dibasuh, dibersihkan, dan membasuh diri, oleh itu, ia dipanggil “Khamis bersih”. Dan yang terbaik adalah cat cat telur pada hari Khamis.

Juga, biasanya pada hari Kamis menguli doh untuk kek Paskah, tetapi ia tidak dilarang untuk membakar kek Paskah pada hari yang lain, apabila mudah.

Ia tidak digalakkan hanya untuk melakukan kerja rumah pada hari Jumaat, sekurang-kurangnya sehingga jam tiga petang, masa penyaliban Kristus. Ini adalah hari yang paling menyedihkan pada tahun ini. Adalah lebih baik pada hari itu untuk pergi ke kuil, membaca injil, secara mental pergi dengan Kristus di jalan kesedihannya.

Pada hari Sabtu selepas liturgi di kuil-kuil ada penyucian kek Paskah, telur dan pasok.

Apabila mereka membakar kek dan cat telur pada tahun 2018

sebagai покрасить яйца

Ahad Bright adalah percutian yang bergerak. Ia diraikan pada kebangkitan pertama selepas bulan purnama berikutan equinox vernal. Pada tahun 2018, hari ini akan menjadi 8 April. Dan di sini kita harus perhatikan keanehan tahun ini – satu lagi cuti Kristian, Pengumuman, yang selalu dirayakan pada 7 April, akan segera mendahului Paskah..

Pada hari ini, malaikat mengumumkan kepada Perawan Maria bahawa konsep ibunya yang suci. Dan dengan rendah diri ia menerima kehendak Tuhan. Pada hari cuti ini, seperti yang mereka katakan pada zaman dahulu, burung itu tidak bersarang, gadis itu tidak menenun benang.

Oleh itu, adalah sangat tidak diingini untuk meninggalkan pada hari ini apa-apa kerja. Kita mesti cuba melakukan segala-galanya terlebih dahulu supaya semuanya siap pada hari Sabtu. Anda boleh, sebagai contoh, menguli doh dari petang Rabu dan membakar kek Paskah pada hari Khamis.

Memasak Kek Paskah

bila готовить паску

Sekarang anda boleh bercakap mengenai cara membakar kek Paskah. Secara tradisinya, kek biasanya dipanggang daripada pastri ragi. Seluruh proses mengambil banyak masa. Adalah perlu untuk meletakkan adunan, kemudian apabila ia akan meningkat sebanyak 2-3 kali, menguli doh dan berhati-hati, selama satu jam, mengalahkannya.

Kemudian ia ditinggalkan selama sejam selama 2-3 jam, atau rempah, kacang, kismis ditambah dan diisi dengan 1/3 acuan berminyak dengan mereka, selepas itu doh harus bangkit semula dan hanya kemudian membakar.

Kek siap dihiasi dengan lapisan gula di atas atau ditaburi dengan gula tepung, kacang hancur dan buah candied..

Bakar kek boleh dan dari adunan bebas ragi. Kemudian, supaya adunan itu dinaikkan dengan baik, perhatian khusus perlu dibayar untuk menewaskan telur..

Cookies untuk kek baking:

  • tepung harus diambil dengan pengisihan lembut, adalah wajar untuk menyebarkannya dalam lapisan nipis dan kering selama 2 hari, kemudian ayam;
  • memukul kuning dan putih secara berasingan;
  • ragi mesti segar;
  • semasa keseluruhan proses memasak tidak boleh ada draf, bilik harus berventilasi terlebih dahulu;
  • saham di atas mentega, kerana banyak ia pergi ke pelinciran borang.
Kek PaskahBaca bagaimana membuat cetakan untuk kek Paskah dari bahan yang berbeza..

Cuba buat decoupage untuk telur – ini adalah teknik hiasan yang sangat menarik dan asli..

Cuba untuk memasak sbiten lazat dan wangi di rumah mengikut resipi kami..

Bagaimana untuk menghiasi telur

Kaedah tradisional telur pencelupan adalah dalam kulit bawang. Bergantung pada jumlah sekam dan masa pewarna, anda boleh mendapatkan warna yang berbeza gamma coklat beige. Jika anda mengambil sekam bawang merah, anda boleh mendapatkan warna merah yang indah.

By the way, telur pada asalnya dicat merah. Warna-warna yang berbeza juga boleh didapati dengan bantuan bahan-bahan semulajadi – jus dan decoctions pelbagai sayuran dan beri: bit, kubis merah, wortel, anggur merah, cranberry, blueberries, kunyit. Anda boleh menggunakan pewarna komersil yang sudah dibeli, tetapi masa pencelupan dalam kes ini sepatutnya pendek supaya cat tidak mempunyai masa untuk masuk ke dalam cangkang..

Corak yang sangat menarik dan tidak dapat diramalkan diperoleh dengan mencelup telur dalam flaps. Untuk melakukan ini, gunakan patch atau benang yang banyak ditumpahkan (sutera, bulu), dibungkus telur dengannya, kemudian dibalut dengan kain kasa atau stok nilon, diikat dan telur rebus selama 15-20 minit.

Petua untuk mewarna telur:

  • sebelum masak, pegang telur selama 15 minit dalam air suam;
  • apabila masak, jangan tenggelamkan telur dalam air mendidih, sebaik-baiknya dalam air suam, supaya telur tidak pecah dari kejatuhan suhu;
  • lap telur dengan alkohol atau cuka sebelum melukis;
  • selepas pencelupan, lap telur dengan minyak sayuran untuk bersinar.

Secara umum, terdapat banyak cara untuk menghiasi telur Paskah. Anda boleh cat mereka, anda boleh membungkus kertas pembungkusan yang indah atau menggunakan pelekat dan pelekat termo dengan corak yang berbeza dari ayam hingga cetakan yang popular. Tetapi anda harus mengelakkan perhiasan dengan wajah orang-orang kudus.

daripada покрасить яйца

Di manakah tradisi berasal??

Mengapa kita perlu cat telur dan membakar kek Paskah? Adat untuk melukis telur berasal dari abad ke-1. Menurut legenda, Mary Magdalene datang kepada maharaja Tiberius untuk membicarakan kebangkitan Kristus yang ajaib dan membawa telur ayam sederhana sebagai hadiah dari kemiskinan. Maharaja tidak mempercayainya dan mengatakan bahawa orang mati tidak boleh dibangkitkan, sama seperti telur putih tidak boleh bertukar merah. Dan pada masa yang sama telur di tangan Mary berubah menjadi merah.

Oleh itu tradisi – untuk cat telur pada Paskah dan memberi satu sama lain. Pada mulanya, telur dicat hanya merah, tetapi kemudian mereka mula menggunakan warna dan warna yang berbeza. Kemudian, ada hadiah telur Paskah yang diperbuat daripada kayu, perak, porselin dan perhiasan sebenar, sebagai contoh, karya Faberge yang terkenal..

Apa yang dilambangkan oleh kek itu? Ini hidangan utama Paskah. Ia adalah dari dia bahawa seseorang harus memulakan makan Paskah perayaan, memecahkan puasa. Ringan dan ringan, ia adalah produk yang ideal untuk bergerak dari berpuasa panjang ke makanan segera..

Dari segi bentuk dan makna, ia boleh dipanggil adik lelaki artos, roti istimewa gereja, yang diberkati pada hari Kebangkitan Cerah. Kebiasaan ini berasal dari para rasul, yang di meja meninggalkan roti untuk Kristus di tempat utama, melambangkan kehadirannya di atas meja. Dan kek itu juga mengingatkan semua orang percaya kepada berkat roti oleh Juruselamat selepas kebangkitannya: “… dia mengambil roti, memberkati, memecahkannya, dan memberikannya kepada mereka” (Gospel of Luke).

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

70 − 68 =