Apa yang boleh mengukur 200 ml air di rumah

Setiap orang sekurang-kurangnya sekali dalam hidupnya menghadapi keadaan apabila perlu untuk mengukur sejumlah bahan, contohnya, 200 ml air biasa. Seperti ternyata, menggunakan objek yang paling biasa (sudu, cawan, pinggan dan juga jarum suntikan), anda boleh dengan mudah melakukannya.

mengukur воду

Jadi, 200 ml air adalah berapa gram? Dalam kehidupan seharian, berat sering digunakan untuk mengukur massa. Walau bagaimanapun, jika anda ingat kursus sekolah dalam fizik, ternyata berat dan jisim adalah kuantiti yang berbeza. Berat adalah kuasa, dan jisim adalah kuantiti..

Berat secara langsung berkaitan dengan graviti. Unit isipadu bahan yang berlainan mempunyai massa yang berbeza. Pengecualian adalah air. Ketumpatannya (nisbah jisim dan isipadu) hampir sama dengan 1. Ini dari 1 ml air mengandungi 1 g dan 200 ml sama dengan 200 g.

Spooning

Perkara yang paling mudah untuk mengukur jumlah bahan yang diperlukan dari mereka yang selalu ada dengan nyonya rumah, tentu saja, sudu. Biasanya gunakan satu sudu atau sudu teh, kurang lazat pencuci mulut. Mari kita cari 200 ml air ialah berapa teh sudu dan sudu.

Dalam satu sudu teh anda boleh meletakkan hanya 5 ml air. Untuk menentukan bilangan sudu teh yang terkandung dalam 200 ml, perlu membuat perhitungan yang paling sederhana: membahagi 200 oleh 5, anda mendapat nombor 40. Jadi 200 ml boleh memegang 40 sudu teh.

Apabila tidak ada sudu teh di tangan, anda boleh menggunakan satu sudu. Penggunaan sudu sedemikian adalah paling berkesan apabila mengukur jumlah besar, kerana ia lebih dari tiga kali lebih besar daripada satu sudu teh..

Satu sudu memegang 18 ml air. Selepas melakukan pengiraan yang serupa dengan kes pertama, ternyata bahawa 200 ml mengandungi 11 sudu penuh dan sedikit lagi.

Jika anda perlu menggunakan sudu pencuci mulut, maka anda perlu ambil perhatian bahawa ia memegang 12 ml. Ini bermakna bahawa untuk mengukur 200 ml anda memerlukan 16 dan setengah cendawan pencuci mulut..

Dengan bantuan kaca

Selalunya, kaca biasa digunakan untuk mengukur jumlah makanan. Adalah dipercayai bahawa jumlah air yang dicurahkan ke dalam kaca yang faceted ke rim licin adalah 200 ml. Ternyata untuk mengukur 200 ml, anda perlu mengambil satu gelas tunggal..

Plat makan

Persoalannya timbul, apa yang perlu dilakukan apabila tidak ada sudu tunggal dan juga kaca di sekelilingnya. Dalam kes ini, anda boleh menggunakan pinggan makan biasa untuk sup. Untuk menentukan bilangan plat sup yang memegang 200 ml air, anda perlu tahu jumlah satu plat itu..

Selalunya hidangan sup mengandungi 500 ml air. Oleh itu, untuk mendapatkan 200 ml, anda perlu mengambil sedikit kurang daripada setengah mangkuk sup..

Penggunaan cawan teh

Kadang-kadang cawan teh digunakan untuk mengukur cecair. Selalunya cawan tersebut memegang 300 ml air. Mengingat matematik dan menggunakan sifat proporsinya, anda dengan mudah boleh mengira bahawa 200 ml adalah dua pertiga daripada cawan teh. Jadi item ini tidak begitu mudah untuk mengukur isipadu 200 ml, serta 400 ml, 800 ml dan sebagainya..

Menggunakan picagari perubatan

jarum suntikanSuntikan perubatan biasa agak popular dan mudah digunakan apabila mengukur produk cecair, terutamanya air. Kemudahan penggunaan terletak pada hakikat bahawa setiap syringe mempunyai sejumlah mililiter yang mengandunginya..

Dalam hal ini, tidak mungkin untuk memberikan jawapan yang tepat kepada soalan mengenai bilangan jarum suntik yang diperlukan untuk transfusi 200 ml tanpa mengetahui kapasiti jarum suntik itu sendiri..

Dalam setiap kes, anda boleh membuat pengiraan matematik mudah. Untuk melakukan ini, 200 ml mesti dibahagikan dengan jumlah satu jarum suntik yang ditunjukkan di atasnya.

shikoladny тортKek coklat dalam periuk perlahan – ia mudah dan lazat. Resipi terbaik untuk teh penaik rumah.

Bagaimana untuk membakar cookies luar biasa tanpa mentega dan marjerin dari keju cottage, baca artikel kami..

Sediakan penkek bebas yis nipis mengikut resipi kami..

Alat berguna untuk mengukur

Sekiranya anda tidak mempunyai apa-apa perkara di atas, anda boleh menggunakan sebotol bir atau limau dengan volum 0.5 liter atau balang setengah liter. Untuk mendapatkan 200 ml anda perlu mengambil kurang daripada separuh daripada kapal yang disenaraikan..

Kesimpulannya

Merumuskan di atas, kita boleh mengatakan bahawa mengukur 200 mililiter air di rumah tanpa menggunakan peranti pengukur khas adalah agak mudah.

Setiap pelayan wanita akan selalu ada beberapa cara di tangan. Walau bagaimanapun, perlu diingati bahawa norma-norma tersenarai terpakai terutamanya hanya untuk air, untuk cecair lain yang mempunyai kepadatan selain daripada satu unit, perlu membuat perhitungan yang lebih terperinci..

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

85 − 79 =