500 mililiter pelbagai cecair – berapa gram?

Resipi sering menggunakan singkatan selepas jumlah bahan yang diperlukan – ml, g dan mg, dan sebagainya. Anda perlu tahu berapa banyaknya, jika anda menerjemahkan satu dimensi kepada yang lain, untuk menggunakan komponen dengan tepat.

500 мл

Untuk ini, adalah penting untuk memahami bahawa setiap bahan mempunyai sifat fizikal tertentu, oleh itu tidak ada satu jawapan yang tepat untuk soalan ini, ia perlu menggunakan alat pengukur khas atau jadual agar tidak salah dalam pengiraan..

500 ml air, susu dan cecair lain – berapa banyak?

Untuk menjawab soalan ini, penting untuk diingat bahawa pengiraan mesti dilakukan pada suhu bilik. Mengenai susu, 500 ml adalah:

  • 0.5 liter;
  • 2 gelas pada 250 ml;
  • 2.4 cawan 200 ml;
  • 34 sudu besar;
  • 100 sudu teh;
  • 50 sudu pencuci mulut;
  • 485 g.

Pengiraan diberikan untuk susu lembu biasa (tidak dipanaskan). Nilai yang sama adalah berkaitan dengan air. Perbezaannya ialah dalam gram nilai ini akan sama dengan 500, dan sudu akan menjadi 28.

cendawan пожаритьCendawan goreng dengan bawang – hidangan yang mudah, memuaskan dan sangat lazat.

Baca bagaimana membuat paprika yang sangat lazat dengan nasi dan daging..

Baca bagaimana memasak kek cawan yang sangat enak dengan susu pekat dalam artikel kami..

500 ml – berapa gram?

Hitung nilai-nilai ini untuk setiap produk atau cecair secara berasingan, kerana ia bergantung kepada ketumpatan. Bahan-bahan yang paling biasa dalam gram:

  • susu – 485 g;
  • air – 500 g;
  • minyak sayuran – 460 g.

500 mg ialah berapa ml?
Apabila akan menukar mg ke ml, perlu diingat bahawa nilai akhir ditentukan berdasarkan ketumpatan produk yang diukur, kerana jumlah bahan akan berbeza-beza. Selalunya berhadapan dengan keperluan untuk menukarkan mg kepada ml diperlukan apabila memasak atau mengambil dadah.

Milligram berbeza jika bahan-bahan yang berbeza ditimbang. Oleh itu, bagi air tidak biasa yang direbus dipanaskan pada suhu bilik, 500 mg akan bersamaan dengan 500 ml (iaitu 1: 1).

Sebaliknya, untuk kandungan lemak susu lembu sebanyak 3.2%, angka ini hendaklah dibahagikan dengan 1.03. Ternyata 500 mg susu – 485.4 ml. Nilai minyak adalah seperti berikut: 500 mg minyak – 548.85 mg (hendaklah dibahagikan dengan 0.911).

500 gram kefir – berapa ml?

Untuk menjawab soalan ini, seseorang harus mengambil kira ketumpatan kefir, yang kandungan lemaknya 3.2%, sama dengan 1031 kg / cu. Oleh itu, menukar nilai 500 gram dalam ml, ternyata nilai yang sama dengan 481 ml.

500 ml air, susu – berapa banyak gelas?
Berkenaan dengan air dan susu, nilai-nilai akan seperti berikut – 500 ml – 2 gelas. Jumlahnya harus 250 ml (ke tepi).

Untuk kemudahan, anda boleh mengingati jumlah produk dalam kaca, sudu teh atau sudu, atau menggunakan bekas khas dengan nilai-nilai yang dicetak pada dinding untuk bahan-bahan yang berbeza. Kesukaran dalam pengiraan tidak seharusnya, tetapi kualiti memasak akan meningkat dengan ketara.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

61 − = 54