Moram li očistiti gljive iz kože prije kuhanja?

Šampinjoni se smatraju najpopularnijim gljivama u kuhanju. Oni su dio mnogih juha, pite, glavnih jela, salata, umaka, pa čak i juhe.

Ova popularnost je zbog korisnih svojstava ovog proizvoda, dostupnosti i sigurnosti svih sezona, budući da se većina šampinjona uzgaja u umjetno stvorenim uvjetima. Ispod ćete saznati trebate li očistiti gljive prije kuhanja..

gljive

Očistite ili ne

U kuhanju postoje takve kontroverzne točke glede pripreme određenih jela ili pripreme određenih proizvoda, u kojima ne samo iskusni domaćice, nego i eminentni kuhari ne mogu doći do zajedničkog mišljenja. Ti trenuci uključuju pripremu gljiva prije kuhanja..

Netko savjetuje da ih dva sata uranja u vodu mijenjajući barem dva puta, dok vam drugi savjetuju da samo četkate smeće od kapa i malo skratite noge. Kao u bilo kojem argumentu, istina je negdje u sredini..

Budući da čak i gljive uzgojene u “sterilnim domovima” prežive transport do trgovine, a od nje do kuhinje domaćice, one se moraju očistiti.

Kako očistiti gljive

Proces pravilnog čišćenja ovih popularnih gljiva uključuje nekoliko koraka:

  1. Čišćenje od prašine i smeća. Bilo da pohranjuju ili šumske trofeje tihog lova, mogu biti obojene zemljom, komadić micelija, sitne trave i druge stvari. Sve se možete riješiti jednostavnim brisanjem svakog uzorka četkom, vlažnom krpom ili spužvom pjene;
  2. Rezanje nogu. Na svakoj gljiva potrebno je ažurirati mjesto rezanja nogu. A ovdje vrijedi pravilo, što je više vremena prošlo od trenutka okupljanja do početka pripreme, kraća noga bi trebala ostati. U istoj fazi potrebno je odrezati sve potamne i zagađene prostore;
  3. Čišćenje šešira. Ovo je najkontroverznija točka u svim pripremama za kuhanje. Većina kuhara je sklona vjerovati da je na velikim gljivama ogulina na kapama prilično gusta i nije dobro omekšati u procesu pripreme, stoga je bolje ukloniti. Da biste odredili koji poklopac treba ukloniti, a koji ne, nije potrebno izmjeriti njihov promjer. Da biste to učinili, jednostavno pokušajte premjestiti kožu prstom. Ako se pada iza lako, onda bi trebalo ukloniti..

Metoda brze čišćenja

Uz jednostavnu jednostavnost, priprema i čišćenje šampinjona je prilično naporan proces. Ali iskusni berači od gljiva došli su do dovoljno načina da ubrzaju i pojednostavljuju svoj rad..

Na velikim kapama, s rubom noža (ili nekim drugim oštrim predmetom prikladnim za tu svrhu), zategnite oplatu i pomaknite ga prema sredini, krećući se u krug, uklanjajući cijelu kožu prugama. Povlačenjem kože, morate paziti da ne prekinete previše voćnog tijela..

Brzo se nositi s čišćenjem moguće je uz pomoć kvadratnog komada s stranama od 10 cm grubog brusnog papira. Jednostavno će ukloniti kožu, gotovo bez dodirivanja kape. Ali ova metoda ima mali nedostatak – papir će često morati biti opran u vodi tako da se ne začepljuje..

tradicijaZašto su uskrsni kolači pečeni na uskrsnim kolačima, odakle dolazi tradicija slikanja jaja – ove i druge tradicije u našem članku.

Pročitajte kako kuhati ukusnu i mirisnu kolač u laganom štednjaku..

Kako kuhati rafiniranu rižinu loncu u sporom štednjaku, pročitajte naš članak..

Moram ih oprati

Čak ni najcjenjenije čišćenje ne može se nositi sa svim zagađenjem kao pranje. No, šampinjoni brzo apsorbiraju vlagu pa se takav proces također treba namjerno pristupiti..

Gljive se ne mogu natopiti dulje vrijeme (iznimka se može učiniti samo za šumske šampinjone), budući da se, poput spužve, hrane vodom i gube ukusni okus gljiva. Pravilno očistiti gljive pod tekućom vodom i odmah staviti ručnik koji će apsorbirati sve viška vlage od njih..

Kako pripremiti gljive za daljnju pripremu

Potpuno pripremljen za daljnje kuhanje gljiva mora se sortirati po veličini. Tako su male i srednje veličine primjerci idealni za pečenje, a one veće mogu se koristiti za pečenje ili prženje. Velike gljive moraju biti razrezane. Tako će se brže pripremiti, ali će moći bolje otkriti i njihovu aromu gljiva..

Korisni savjeti

Na nogama velikih šampinjona često je suknja, a to je apsolutno jestivo i bezopasno, tako da nema potrebe za rezanjem, ako ne boli estetske ideje o vrsti gotove jelo.

Možete se osloboditi mikroorganizama na šumskim šampinjonima i lako ih ukloniti rukama tako da ih kipuće kipuću vodom.

Također u svrhu dezinfekcije ovog proizvoda i uklanjanja mogućih toksina u vodi za pranje možete dodati malo octa ili sok od limuna (100 ml na 10 litara vode).

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

22 + = 29