Mogu li dobiti uskrsni kolač prije Uskrsa?

Kulich je slano maslac slatko tijesto, koje je stavljeno na stranu jedno od središnjih mjesta na stolu, na blagdan sjajnog Uskrsa. U pravoslavnoj tradiciji slikali su jaja, pripremili Uskrs i pečeni uskrsni kolači u Velikom tjednu na Velikom (Čistom) četvrtak. Proizvodi za svečani stol posvećeni su u subotu i okusili na dan Kristove nedjelje. Sada ćete konačno saznati ima li kolač prije Uskrsa.

Uskrsni kolač

Bilo ili ne?

Naravno, tri dana je vrlo dugo razdoblje apstinencije, kada su ukusni, ukrašeni višestrukim glazurama i prskama kruha. Vjernici bi se trebali oduprijeti iskušenju jer uskršnjih kolača nema prije Uskrsa..

Zašto se vjeruje da ne možete jesti uskrsni kolač prije Uskrsa:

  • Tjedan strasti je razdoblje najstrožeg posta. Od hrane dopušteno je samo sirovo i kuhano povrće, voda i kruh;
  • Cijeli tjedan prije Velikog uskrsnuća služi kao podsjetnik na Kristove patnje. Ovo je vrijeme duhovne preobrazbe, a ne gutljaja;
  • Slatki kruh – jedan od simbola dugo očekivanog slavlja, i sveto značenje njegove upotrebe u neobuzdanom slatkom zubu će biti izgubljeno.

Ruska pravoslavna crkva oslobađa od posta: trudne i dojilje, djeca do sedam godina, osobe s lošim zdravljem. Ako vaše dijete traži komad torture, a blagdan još nije stigao, neće biti nikakvih grijeha u službi slatkih kolača.

slikaJe li moguće ustajati uskrsne kolače na Veliki petak – Uskrs 2018, pokušati ispuniti i u skladu sa svim pravilima i poštivanjem svih tradicija.

Koliko je zanimljivo ukrasti uskrsne kolače u našem članku – za vas smo odabrali zanimljiv izbor ideja..

Što možete kuhati na blagdanskom stolu za Uskrs – tradicionalna i ukusna jela na našoj web stranici?.

Neke korisne preporuke

Ako se ne možete oduprijeti korištenju kolačića u postu, pokušajte primijeniti brojne trikove koji će vam pomoći da se izbjegne slomiti tortu s uskrsnim kolačima prije Bright Sunday:

  1. Pecite ili kupite kolače ne u četvrtak, već neposredno prije samog odmora, neposredno prije posvećenja u crkvi. To se može učiniti do subote u podne;
  2. Pecite ili kupite par brzog kruha (bez zabranjenog maslaca, mlijeka i jaja) ili običnih kolača zajedno s kolačima, oni će vam pomoći da prežive nekoliko dana prije odmora.

Nisu sve obitelji koje započinju nedjeljne obroke s tradicionalnim Uskrsnim poslasticama duboko su vjerske. Podrijetlo ovog plemenitog kruha izgubljeno je u dubinama poganstva, kao odjek baštine vjerovanja naših predaka. Mnogi ljudi koji nisu vezani vjerskim uvjerenjima i ne promatraju postankne postrojbe, ipak se suzdrže od jela uskrsnih kolača do određenog dana, kako ne bi pokvarili osjećaj općeg odmora..

Kao takva, pravoslavna crkva nema službenu kategoriziranu zabranu na rano kušanje uskršnjeg pečenja. Važno je vaše osobno mišljenje i stav prema ovom pitanju. Ako ste nepodnošljivi, onda jedite i ne brinite ništa.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 12 = 20