Mennyibe kerül egy liter víz kilogrammban: adatok és tények

Ez a cikk a legáltalánosabb, egyedülálló és minden ismert anyagvizet szenteli. Nehéz olyan emberrel találkozni, aki nem ismeri a legegyszerűbb kémiai képletet H2O. Mi igazán könnyebb. De egyszerű, ez a mindenütt jelen lévő és ismerős víz? Sajnos, messze tőle.

képlet воды

Nem számít, mennyire pragmatikusan a híres tudós Einstein szavai hangzott: “Mit tud a halak arról a vízről, amelyben egész életét úszik?” – nehéz őket nem észlelni, mint egy kő a kertben. És meglepően mondhatjuk a tudományos világ vezető embereinek kijelentéseit, hogy véletlenül semmi sem történik a létezésben, és mindenben van egy ésszerű ötlet..

Azt mondod: ostobaság? Persze, tekintetbe véve az informatikai technológiák bármely új fejleményét, az első gondolat meglátogatja az embert, aki létrehozta.

De nem fogunk vitatkozni a magas ügyekről, és visszatérünk sürgető kérdésekhez. A mindennapi életben milyen gyakran kérdezik magunkat: mennyire súlya egy liter víz? Egyesek számára ez a kérdés triviálisnak tűnhet, és a fizika alapvető ismereteinek síkjában rejlő válasz elementáris lehet..

De ez csak a tárgy felületes felfogásának köszönhető. Nem fogadta el azt a tényt, hogy az emberi lét különböző időszakaiban az anyag súlyának mérési egysége folyamatosan megváltoztatta valódi értékét – lehetetlen.

Néhány történelmi adat:

l воды вес

  • 1793-ban Franciaországban első ízben egy új mértékegységet fogadtak el – egy liter, egy kocka-deciméterrel egyenlő;
  • 1879-ben a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Bizottság elfogadta a döntést, és egy literenként egy köbméteres decimétert fogadott el;
  • 1901-ben egy liter vizet 1 kilogramm vizet alkalmazva +3,98-os hőmérsékletenkörülbelülEgyetlen légkörben és nyomással. A térfogat-egyenértékben 1,000028 köbméteres deciméternek felel meg;
  • 1964-ben 1 liter került vissza a korábbi értékére – egy deciméter köbös.

Mi befolyásolja a víz tömegét?

Próbáljuk megérteni a kérdés lényegét, de először foglalunk helyet: lehetetlen meghatározni a víz “tömegének” és “súlyának” fogalmát. Ez nem ugyanaz a dolog. Aztán a “tömegről” fogunk beszélni, amelynek mérési egységét a világ gyakorlatában kilogrammként ismerik el, és annak standardját a Severin Nemzetközi Súly és Intézményi Hivatal központjában tárolják.

Első pillantásra minden egyszerűnek tűnik. Van egy jól ismert formula egy anyag tömegének kiszámítására, amelyet két fizikai mennyisége termelnek: az anyag sűrűsége és mennyisége..

M = ρ × V

Sokan ironikusan mosolyognak. Ne mondj semmit. Minden olyan lett volna, ha nem lenne valami. A víz fizikai tulajdonságai nem állandóak, hajlamosak változni. Nézd meg magad.

1. táblázat: A víz tömegének függvénye aggregatív állapotában.

No. n / n Vízállapot Tömeg, gr
1 folyadék Üveg 250 ml – 249, 6 gr
2 Szilárd (jég) 250 ml-es üveg – 229 gr
3 Kemény (hó) 250 ml-es üveg – 113 gr

A probléma abban a tényben rejlik, hogy a víznek megkülönböztető szerepe van. A víz maximális sűrűsége csak fagyási hőmérséklet esetén. A termikus skála bármely más eltérése esetén – növeli a térfogatot és könnyebbé válik. Ezért a jég mindig lebeg a felszínen, és a vízvezetékek télen robbannak..

Íme néhány dolog, amire gondolni kellene.

2. táblázat: A víz tömegének a sűrűségétől függ.

No. n / n Vízsótartalom Tömeg, gr
1 friss 998,5 gramm
2 sózott 1024,1 g

A tiszta víz sűrűsége normál körülmények között 1000 g / m-nek felel meg3. Különböző szennyeződések vagy sók hozzáadása növeli sűrűségét, és ennek eredményeképpen nehezebbé válik..

A légköri nyomás a víz tömegének változását is befolyásolja. A hatás a hőmérséklet ellentétes..

Elmondva a legtöbb olvasó szkepticizmusát, azt mondják, lehetetlen mindent figyelembe venni, siessünk megnyugtatni. Számunkra – a hétköznapi polgárok számára nehéz és nem szükséges.

Ezért a hit állapotában a víz sűrűsége folyékony állapotban 1000 g / m3 (20 ° C hőmérsékletenkörülbelülA légköri nyomás 760 milliméter higany), az alábbi számok vezérlik:

  • 1 liter víz súlya 1 kg;
  • 5 liter víz súlya öt kilogramm;
  • 10 liter víz súlya tíz kilogramm.

Mennyit vizet mérni egy üvegben, üvegben és vödörben – hogyan kell helyesen meghatározni?

A víz súlyának kiszámításakor ügyeljen egy bizonyos tartályra. A gyártó által meghatározott konténerek térfogata ingadozhat. Nem kell szemrehányásként tekintenie a címére. A GOST mind névleges (például -500 ml), így a tartály teljes kapacitása (például – 560 ± 15 ml).

Nyilvánvaló: 500 ml milliliter megfelel a széles nyak alatt a peremre öntött folyadék térfogatának. Így a következő értékeket kapjuk a töltendő tartály térfogatától függően:

  1. A fél literes edény peremére öntött víz tömege 500 gramm;
  2. Az egy liter peremére öntött víz tömege egy kilogramm;
  3. A két literes edény peremére öntött víz tömege két kilogramm..

háromliteres банкаEz különbözik a háromliteres bankoktól. Ha az előző sémára ragaszkodik, és az edényt a peremre öntik, akkor az így kapott térfogat 3140 ml-nek felel meg, és a víz súlya 3,14 kg..

Annak érdekében, hogy szigorúan három liter víz legyen, a háromliteres palackot a jobb oldali képnek megfelelő szintre kell feltölteni. Azonban van egy egyszerűbb módja – a pontos térfogatot egy literes edény segítségével megmérni, feltöltve a peremre.

Ebben az esetben a víz tömege három kilogramm..

Analógia alapján meghatározzuk a víz tömegét egy 200 grammos üvegben. Ügyeljen arra, hogy kialakítása, vagyis egy tiszta felső határ legyen. Ez egyfajta szintmérő. A peremre öntött víz tömege 200 gramm.

Ha az üvegnek nincs peremük, akkor a felső él szimbolikus szintként szolgál. Az ilyen tervezésű üvegeket felül kell tölteni. Ebben az esetben a víz tömege 200 gramm lesz..

egy üveg водыKivételt képeznek a 12 literes fém és horganyzott vödrök. A kialakításuk felső részén van egy szintjelző. Az indexre öntött víz tömege 12 kilogrammnak felel meg..

A különféle folyékony termékek szállítására használt másik típusú tartályok kannák vagy hordók. Nehéz vagy éppen lehetetlen szabályozni az öntözött víz szintjét egy keskeny nyakon keresztül. Ebben az esetben továbbra is bízik a gyártó által megadott mennyiségben..

Ez a bevált életforma mindenki számára ismert. Ehhez azonban szükségünk van mérlegekre.

Mérje meg a tartályt vízzel. Hagyja le a vizet és mérje meg az üres edényt. E két érték különbsége megegyezik a víz tömegével..

mennyit грамм в миллилитреTudja, hogy hány gramm / ml folyékony és ömlesztett termékek?

Mistress megjegyzés cikket arról, hogy hány gramm sót egy teáskanál.

Olvassa el, mennyi fehérje van a csirke tojásban, ez akkor hasznos, ha kiegyensúlyozza az étrendjét..

következtetés

Egy ember modern életét már régóta túllépték a lehetséges és a lehetetlen határain. A háziasszonyok szerves tulajdonságai a konyhában mért konténerek és elektronikus mérlegek, amelyek nagyfokú pontossággal lehetővé teszik számunkra, hogy bármely termék mérete és súlya meghatározható legyen bármely mértékegységben..

A szélsőséges esetben, amelyet az indokolatlanság jellemez, kérjen segítséget a referencia irodalomban. A szétválásnál még egy érdekes tény a vízről: “A víz nélküli személy legfeljebb három napig tarthat.” De ez inkább a gondolkodásra, mint a félelemre.

Nézzen meg egy videót egy érdekes vizsga kísérletével, amely ismét megerősíti, hogy milyen keveset tudunk a vízről:

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 + = 48