Hogyan lehet könnyen tisztítani a sütőt a régi égetett zsírból?

Régi felhalmozott zsír és korom a sütőben – az egyik leggyakoribb probléma, amellyel a hostess. Ennek elkerülése érdekében tanácsos minden alkalommal, miután elkészítette az ételt, törölje le a sütőt, sütőlapot nedves ruhával, eltávolítva a fennmaradó zsírt. Ha a szén-lerakódások már felhalmozódtak, sokkal nehezebb lemosni, de lehetséges. Ehhez különböző módok vannak:

 • kémiai;
 • népszerű.

Mielőtt elkezdi mosogatni a sütőt különböző eszközökkel, ismernie kell az óvintézkedéseket.

mosni духовку

Óvintézkedések a sütő mosása előtt

A legfontosabb biztonsági intézkedések a következők:

 1. Gumi kesztyűk – ügyeljen arra, hogy megvédje a kezét, mert sok termék (elsősorban vegyi anyag) veszélyes anyagokat tartalmaz;
 2. A tálcákat és rácsokat eltávolítják és külön mosják;
 3. A zsírtalanított törlőkendő (szivacsok) moshatóak – nem csúsznak a falak és az üveg felületén;
 4. A tisztítás során ablakot kell nyitni a friss levegő belépéséhez;
 5. A sütő tisztítószer fűtőelemei nem kezelhetők.

A kémia a leggyorsabb módja annak, hogy eltávolítsák a régi égetett zsírt a sütőből.

Az üzletek hatalmas választéka van a különböző termékeknek a halmozott zsír és korom eltávolításához a kemencékben. Például a gélek:

 • «Amway»;
 • «COMMET»;
 • Silit Bang;
 • “Muskul úr”;
 • Sanita Antizhir;
 • “Schumann”.

A vegyszereket szivacsra vagy piszkos felületre vittük (általában fél órára). Ezután mossa le meleg vízzel..

A kémiai módszerek alkalmazása hatékony, elég gyors, de számos hátránya van. A legfontosabb az emberi egészségre gyakorolt ​​káros hatás. Ezenkívül a sütő kémiai tisztítás utáni mosásának teljes tisztításához több mint 80-szor szükséges a felület tiszta vízzel való kezelése. A főzés során fennáll a maradékanyagok veszélye az élelmiszerben. Vegyszerek használata esetén kesztyűt és nyitott ablakokat kell viselni..

Hogyan lehet lemosni a sütőt a régi égetett zsírokból: népi jogorvoslatok

Az agresszív kémia jó alternatívája népi módszerek. A legnépszerűbbek a következők:

 • népszerű средстваecet;
 • szóda;
 • szappan;
 • citromsav;
 • citromlé;
 • ammónia;
 • pár;
 • kő és só;
 • sütőpor a tészta számára;
 • szénsav.

Ecet (ecetsav) a mosáshoz – a megtakarítási lehetőség. A zsír eltávolításához szükség van:

 • távolítsa el a tálcákat, a rácsot;
 • áztassa a szivacsot ecettel;
 • szivacs a sütõ belsejében;
 • elosztja az ecetet az egész felületen, és hagyja 6 órán keresztül (lehet éjszaka);
 • majd törölje le a sütőt.

Jó hatás érhető el, ha ecetet keversz a szódával. A reakció, amely akkor következik be, amikor kölcsönhatásba lép, elpusztítja a zsíros lerakódásokat és a koromot. A munka sorrendje:

 • ecetet kell alkalmazni a belső felületre;
 • a felületet szódával dolgozzuk fel (nedves szivacsra helyezzük és az oldalfalakra, tetejére, aljára, ajtóra tereljük);
 • hagyja el az alkalmazott pénzeszközöket néhány órára;
 • minden kezelt felületet kemény szivaccsal, majd vízzel törölje;
 • ha van még zsír és szén, akkor újra alkalmazhatod a szódát és dörzsölhetsz;
 • minden munka végén alaposan mossa le minden meleg vízzel.

A halmozott zsír eltávolításának jó módja a citromlé. Számos lehetőség van annak használatára.

1. lehetőség 2. lehetőség 3. lehetőség
Préselj egy citrom levét, add hozzá ugyanannyi vizet. Töltsd le a telített citromvizet. A belső felület felépítése ezzel a “megoldással”. Hagyjon egy órát. Mossa meg a felületet nedves szivaccsal meleg vízzel. Ha nincs citrom, akkor a citromsav lesz.. Öntsön vizet a kívánt edénybe, adj hozzá egy kis zsírtalanítószert, adj hozzá citromot apróra vágva. Tegye az elkészített oldatot a sütőbe, és 170 fokig melegítse fel, hogy fél órán keresztül forralja a sütőben. Ezután kapcsolja ki a sütőt. Hagyja lehűlni és mossa jól nedves szivaccsal..

Ez a módszer nem csak a zsír eltávolítását segíti elő, hanem az égetés szaga is..

 

A sütő tisztításához ugyanazok az összetevők szükségesek, mint az első – citromlé vagy citromsav a meleg vízhez viszonyítva 1: 1. Csak a kész oldatot gyűjtjük össze egy tartályban permetezéssel és a sütő belső felületén finoman permetezzük. Egy óra múlva maradt. Ezután meleg vízzel törlődik..

Használhat ecet, citromsav, szóda keverékét is. Vegyünk egy csomag citromsavat, 100 gramm ecetet, egy evőkanál szódát. Minden összekeveredik. Melegítsük elő a sütőt 100 fokban. Ezután helyezze a kész keveréket a szekrény belső felületére (kivéve a fűtőelemeket), hagyja 40 percig. A szivacsot meleg vízzel le kell mosni..

Egy jó lehetőség, hogy megszabaduljon a makacs zsír – mosószappan. Egy darab szappant veszünk, finoman dörzsölünk egy rácsra, majd forró vízzel keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. A szappanoldatot 150 fokos fűtött sütőbe kell helyezni, forraljuk egy órán keresztül. Ennek eredményeként a zsír lágyítja, könnyen kemény szivacsral tisztítható. A végén mindenképpen alaposan mossa meg a teljes felületet többször vízzel..

Ugyanolyan hatásos a szappan használata ecettel és szódával. 100 gramm ecetet, 30 gramm reszelt szappant, 50 gramm szódát keverünk össze. A keveréknek meg kell dörzsölnie a felületet a sütőben, 4 órán keresztül hagyja. Ezután tiszta mindent egy kemény szivaccsal és mosson meleg vízzel. Ez a módszer jó a rácsok, tálcák, ajtók számára is.

A halmozott zsír népszerű módszere az ammónia. A tisztításhoz a szivacsot ammóniával nedvesítheti, minden felületre alkalmazható. A legjobb ezt éjszaka, és reggel alaposan mossa meg többször a sütőt – először vízzel és mosogatószerrel, majd tiszta, meleg vízzel..

A második lehetőség a sütő 120 fokos felmelegedése, ott egy tartály víz, így kb. 20 percig süt. Kapcsolja ki a sütőt, és helyezze a tartályt az alsó polcra sal ammóniával. Hagyjuk 8 órát. Ezután keverje össze a vizet alkohollal, adjunk hozzá egy kis zsírtalanítószert és mossuk le. Még a nagyon régi zsírt is tökéletesen eltávolítják..

A kősó is tisztít. Ehhez a sózott sütőlaphoz a polcok bőségesen megszórják. Ezután melegítse fel a sütőt, amíg a só aranyszínű lesz. Ezután mossa le a felületet vízzel és zsírelszívóval. A kősó ásványi anyagok kiváló munkát végeznek a régi zsírokkal..

Az egyszerű só szénsavval gyors megoldást kínál a korom problémájára. A törléshez szükség van:

 • kilogramm só és egy kis sav 600 g vízben hígítva;
 • a keveréket az alsó polcra egy előmelegített 200 fokos sütőbe helyezzük;
 • melegítsük 45 percig;
 • kapcsolja ki és várjon, amíg hűvös lesz;
 • mossa le meleg vízzel és mosogatószerrel.

Nem szabványos módszer a szennyeződés eltávolítására – sütőpor a vizsgálat során. Néhány csomag lesz. Sütőport alkalmazunk a vízbe nedvesített lemez belső felületére, és 5-6 órán át hagyjuk (éjszakán át lehetséges). A zsírt eltávolítjuk egy merev szivaccsal..

Zománc bevonatú tisztító kemencéknél jóval jóindulatúbb módszerek, például gőz használata javasolt. A sütőlapra öntik a vizet (úgy, hogy nem túláramolja a széleket), egy kis zsírtalanító anyagot. Mindez kb. 30 perc 200 fokon forral. Amikor a sütő hűvös, a felületet meleg vízzel kell mosni.

A чего и как делают кленовый сироп, чем он уникаленMi teszi a juharszirupot, hogyan főzzük otthon, főzés közben.

Hogyan kell főzni egy érdekes snacket a pan – pita sajt – és fűszernövényekben – olvasd el a receptjeinket.

Cake “Day and night” – ízletes desszert házi készítésű receptekhez.

Zsír és szén eltávolítása öntisztító sütőkben

Többféle öntisztító sütő van:

 1. Hidrolízis-tisztítás – a zsír nem jut be a falak belsejébe, de a felületről történő eltávolításának önállóan kell történnie (vegyi, népi jogorvoslatokkal);
 2. Pirolitikus tisztítás – ilyen sütőkben zsíros lerakódások esetén az élelmiszer maradványait hamu alakítják (500 fokos hőmérsékleten). A folyamat végén csak nedves ruhával kell törölni mindent (így nincs égő szag);
 3. Katalitikus tisztítás – a sütő belső felületén speciális oxidálószerek állítják elő a zsírt, a szén-dioxidot vízre, szénre, szerves anyagokra. Ilyen sütőkben az ajtót önállóan kell mosni, mivel csak a falakon oxidáló anyagok vannak..

Az öntisztító kemencék sokkal magasabbak az árban, és a zsíros betétek eltávolításáért felelős elemek időben történő cseréjét igénylik..

A sütőt jobb használat után azonnal fel kell mosni a folyamat megkezdése nélkül. Végtére is, akkor tisztítsa meg a piszkos felszín sokkal nehezebb és sok időt vesz igénybe. Kémiai és hagyományos módszerek vannak a zsír eltávolítására. Használatakor tartsa be a biztonsági intézkedéseket annak érdekében, hogy ne károsítsa egészségét. A modernbb sütőkben öntisztító funkció épül fel, amikor melegítéskor a zsír automatikusan feloldódik..

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

76 − 75 =