Hogyan főzni egészséges természetes joghurt otthon

A joghurt erjesztett tejtermék, amelyet a felnőttek és a gyermekek kedvelik a kellemes ízlés és előnyök. A természetes joghurt összetétele csak tej és tejsavbaktériumok. Ez a termék annyira hasznos a test számára..

joghurt в баночках

Rendszeres alkalmazása javítja a gasztrointesztinális traktus működését, stimulálja az anyagcserét, segít az immunrendszer erősítésében. Ez a legkönnyebben emészthető tejtermék. Még a laktóz intoleranciában szenvedő emberek joghurtot is fogyaszthatnak, mivel az egészséges tejsavbaktériumok a tejben erjednek..

A házi joghurt előnyei

Most már minden szupermarketben megtalálható joghurt. Azonban vásárlás előtt alaposan olvassa el a címkén lévő információkat. Ha bármilyen stabilizátor, aroma, aroma tartozik, akkor a termék nem tekinthető természetesnek és kevésbé hasznos lehet..

De amikor fermentált tejterméket készítenek otthon, mindig bizalom áll fenn összetételének minőségében és helyességében. Ez a különböző adalékanyagokra is vonatkozik, otthon csak hasznosak és természetesek lehetnek: gyümölcsök, diófélék, müzli.

Ezenkívül lehetséges a termék zsírtartalmának önálló szabályozása, az eredeti tej magasabb vagy alacsonyabb zsírtartalmának kiválasztása. Ez fontos azok számára, akik követik a kalóriatartalmat..

Ezért a főzés joghurt saját otthonában mindenképpen megéri. Ezenkívül nem nehéz ezt speciális berendezéssel ellátni joghurt készítővel, vagy akár nélkül is..

A joghurt főzési módjának elve egyszerű. A tej felmelegszik 40-45-ig 0C, az élő fermentált tejbaktériumokkal kombinálva, és állandó hőmérsékleti körülmények között tartják 8-12 óráig. Ezután a készterméket lehűtik, javítja a konzisztenciát és biztosítja a baktériumok biztonságát.

A főzésre vonatkozó általános szabályok:

joghurt с ягодами

 1. Az ultrapasztőrözött ipari tej a legbiztonságosabb és készen áll a használatra. Egyéb tejet, beleértve a rusztikus friss tejet, először fel kell forralni. Ez azért van így, mert a főzési hőmérséklet körülbelül 40 0C nemcsak a hasznos baktériumok számára, hanem a kórokozók számára is kedvező a fejlődéshez;
 2. Ebben az esetben a sterilizált ipari tej jobb, ha nem. Az íze ugyanolyan kellemes lesz, de a termék várható előnyei nem lesznek;
 3. A száraz joghurt-injekciót a gyógyszertárakban és az egészségügyi élelmiszerboltokban értékesítik. Az utasítás hozzá van rendelve, amely szerint a fermentált tejterméket elő kell készíteni;
 4. A szupermarketből készült bio-joghurt is indítónak tekinthető. Csak meg kell ismerkednie a címkével és győződjön meg róla, hogy természetes. Jó, ha részint csak a tej- és tejital-kultúrák. Egy pohár elegendő egy liter tejhez;
 5. Nagyon fontos, hogy az élesztőt és a tejet alaposan össze kell keverni. Jobb, ha először kis mennyiségben hígítjuk, és csak ezután kapcsoljuk össze a fő tejmennyiséggel;
 6. A főzőedényeket alaposan meg kell mosni, sterilizálni vagy forró vízzel porlasztani;
 7. Próbálja “zavarni” a joghurtot a lehető legkevésbé a főzés során – ne keverje, ne rázza, vagy keverje;
 8. A főtt joghurt is indítóként használható. Azonban nem ajánlott 5-szer többször újra alkalmazni, mert minden alkalommal, amikor a kompozíció megváltozik.

Főzés joghurt készítő nélkül

A természetes joghurt előkészítése otthon is lehetséges, még speciális berendezések használata nélkül is. A legfontosabb dolog -, hogy megfeleljen az ajánlásoknak és ellenálljon a hőmérsékletnek.

A legegyszerűbb megoldás, ha tiszta serpenyőben 45-et melegítenek 0C tej és savanyúság. Az edényt egy fedővel takarják le, melegen takarva, és az akkumulátort 8 órán keresztül helyezték el. Ezután a takarót eltávolítjuk, az edényt hagyjuk szobahőmérsékletre lehűlni, és a kész terméket hűtőszekrénybe helyezzük..

Miután az összes összetevőt egy serpenyőbe kevertük, öntsük az elegyet sterilizált üvegedényekbe. Zsineg húzza meg a filmet, és helyezze meleg vízzel. Az űrlapot is meghúzta az élelmiszer-film, és tegye a sütőbe, kikapcsolt állapotban, de előtte hevített 50 0C. Legalább 6 órán át ellenállni.

Az optimális sütési időt gyakran a tapasztalat határozza meg – minél hosszabb ideig tartják melegen a keveréket, annál savasabb az íze. Ezen a ponton, kinek, melyik íz sokkal inkább. De az átlagos főzési idő 8 óra. Helyénvaló éjjel kenyeret tenni, hogy reggel reggel elkészítse a készterméket..

Multicooker joghurt: egyszerű és egyszerű

Ha a ház joghurtkészítővel rendelkezik, akkor a hasznos termék elkészítésének folyamata a lehető legegyszerűbb. A készülék létrehozza a szükséges hőmérsékleti feltételeket, az üvegeket az indítógéppel az előírt időtartamig melegíti, majd automatikusan kikapcsol.

Mindössze annyit kell tennünk, hogy a tejet és a kovászát megfelelő arányban hígítjuk, jól keverjük össze, és öntsük a joghurt készítőhöz.

tenyésztünk молоко

És akkor vigyázz minden technikára. A sarok kényelmes fedéllel van felszerelve, a hűtőszekrényben a késztermékkel legfeljebb 7 napig tárolhatók.

öntsön ki по бочкам

Multivarka – egy másik asszisztens az otthoni joghurt előkészítésében. Sok modellnek van egy speciális módja és a csésze is. Ebben az esetben elegendő csak a tej és az induló kultúra keverékét önteni tartályokba, helyezni őket a multicooker tálba, és kiválasztani a kívánt programot. 8 óra elteltével a joghurt készen áll..

kapcsolja be мультиварку

Ha a lassú tűzhely nem rendelkezik ezzel az előkészítési móddal, akkor még mindig készíthető házi joghurtot. Ebben az esetben a keveréket üvegekbe öntik..

hozzáad орехи

Nagyon kényelmes a bébiételeket tartalmazó doboz. Ezeket élelmiszerfilm borítja, és egy multikooker tálba helyezik, ahol meleg vizet öntünk kb. 40-re 0C. A víznek elérnie kell az edények “fogasléceit”..

Ezután válassza ki a fűtési módot és várjon 20 percet. Kapcsolja ki a készüléket, hagyja az edényeket, ismételje meg a fűtési eljárást egy óra múlva, kapcsolja ki újra a lassú tűzhelyet, és tartsa a joghurtot a tálban 6-8 órán át.

Görög joghurt: egy finom recept

A görög joghurt összetételében hasonló a szokásoshoz, de sűrűbb textúrája, és inkább lágy sajt. Egyedi termékként fogyasztják, és különféle ételeket is készítenek..
joghurt с помидрами
A görög joghurt főzésének módja megegyezik a rendes szokásokkal. A tejet savanyúsággal kombináljuk, egy tartályba öntjük és 8 órán keresztül megfelelő hőmérsékleti feltételeket hozunk létre..

Aztán, hogy megkapja a kívánt konzisztenciát, a kész joghurtkeveréket visszük vissza egy szitára, két réteg gézzel bélelve, és néhány órán át engedni hagyják..

Ennek eredményeképpen a görög joghurt körülbelül ugyanannyi mennyiségű tejet alkalmaz, mint a szokásosnál..

A termék rendkívül hasznos, sok kalciummal és fehérjével, valamint kevés tejcukorral rendelkezik, amely a tejsavóval együtt jár.

Ha a görög joghurtot a savanyú tésztára kívánja hagyni, akkor azt meg kell tenni, mielőtt a felesleges folyadék kiürülne..

Fagyasztott joghurt: hogyan kell főzni otthon

A fagyasztott joghurt egy finom és alacsony kalóriatartalmú, kalciumban gazdag desszert, amely szintén hasznos tejsavbaktériumokat tartalmaz. A hasznosság szempontjából jelentősen meghaladja a fagylaltot..

A fagyasztott desszert középpontjában természetes joghurt, otthoni főzés minden kényelmesen. Ahhoz, hogy a termék ízletes legyen, adj hozzá gyümölcsöket, bogyókat, édesítsd cukorral vagy mézzel. A gyümölcsöket és a bogyókat leginkább hozzáadhatják a joghurtkeverékhez burgonyapürével vagy apróra vágva.

A fagylaltkészítőben főzött desszert tökéletes konzisztenciája jégtörés nélkül. De ha nincs, a fagyasztóban főzni lehet. Csak be kell állítania az időzítőt, és minden 20-30 percet, hogy a joghurt-gyümölcs keveréket a fagyasztóból, és verte, amíg megvastagodik. A fagyasztott csemege kíméletes és műanyag lesz, hasonlóan a fagylaltokhoz..

Könnyebbé teheti, és fagyaszthatja a keveréket, a penészgombákban. A termék íze és előnyei továbbra is fennmaradnak, de a puha és műanyag tömeg nem fog működni.

joghurt в стаканеOlvassa el, hogyan kell főzni joghurt lassú főzőedényben a kovász és a különböző adalékanyagok..

A joghurtkészítőben a házi joghurt legjobb receptjeit gyűjtöttük – vegye figyelembe.

Tésztát és joghurt krémet készít a torta számára, hasznos és nem túl nagy kalóriatartalmú, olvassa el a receptet.

Recept a savanyú tejet egy thermos

Egyrészt a termosz ideális eszköz az ízletes joghurt otthoni előállításához, nem joghurt készítővel. Mivel hosszú ideig képes fenntartani a kívánt hőmérsékletet. Másrészt, a termosz használatával nehezebb elérni a főzési feltételek sterilitását..

Elég nehéz leöblíteni, különösen a borítót. Ezért a joghurt készítéséhez jobb egy széles nyakú termosz kiválasztása. Javasoljuk, hogy ne öntsük fel forró vízzel, hanem alkohollal is töröljük..

A főzés többi része egyszerű. Szükséged lesz egy liter tejre és száraz hamutartásra a megfelelő arányban, vagy egy pohár természetes ipari joghurtot. A késztermék finomabbá tétele érdekében jobb, ha a tej legalább 3% zsírtartalmú. Az UHT-n kívüli egyéb tejet fel kell forralni és lehűlni..

Egy tiszta edényben, hogy a fűtött 40-et keverje. 0C tejet és teát. Öntsük az elegyet egy termoszba, zárjuk le a fedelet, hagyjuk legalább 8 órát. Ebben az időszakban próbáld meg nem rendezni a termoszokat, és ne rázza fel. Kész joghurtot öntöttünk egy pohárba és tároltuk a hűtőszekrényben.

Kísérlet az ízléssel

A természetes joghurt minden előnye ellenére a gyermekek és sok felnőtt szereti az édes tejtermékeket különböző adalékokkal, szárított gyümölcsök, csokoládé csipke, lekvár formájában. Természetesen otthoni változatos joghurt ízek is rendelkezésre állnak..
joghurt с наполнителями
Az egyetlen dolog, amit nem szabad hozzáadni a töltőanyagok keverékéhez, addig, amíg az érés folyamata nem megy. Ellenkező esetben a jótékony baktériumok helyett a laktózt válthatják át más édességek, gyümölcsök vagy cukorra. És a joghurt nem fog működni..

Nem ajánlott citrusgyümölcs vagy kivi hozzáadása, az ilyen gyümölcsökben található gyümölcssavak nem kompatibilisek a tejjel, a termék felborul.

Ezért jobb, ha mindenféle finomságokat hozzáadunk a természetes joghurthoz, mielőtt az asztalra szolgálunk, vagy miután elkészültünk, hűtés előtt..

Ha a természetes erjedt tej ízlése nem tűnik elég édesnek, és cukrot szeretne hozzáadni, jobb, ha porcukrot használ. Vagy készíts cukorszirupot – hígítsuk fel a szükséges mennyiségű granulált cukrot vízben, majd öntsük a kész joghurtba és keverjük össze.

Hasznos tippek

Néha a joghurt vastag sűrű konzisztenciáját kívánja főzni. A sűrűség elérése a következőképpen lehetséges:

 • Erjedés előtt adjunk hozzá néhány evőkanál tejpor tejporhoz.
 • Amikor a joghurt készen van, töltsön be benne kukoricakeményítőt, 1 tsp / adagonként;
 • Agar-agart adunk a késztermékhez hűtés előtt..

A természetes joghurtot csak a hűtőszekrényben és legfeljebb egy héten belül kell tárolni. 7 nap elteltével a termék hasznossága jelentősen csökken..

A joghurt természetes formában és édes adalékokkal történő felhasználása mellett ez az erjesztett tejtermék tökéletesen ötvözi a zöldségeket, például a koriander, kapor, petrezselymet és különböző fűszereket. Ha hozzá egy kis sót, borsot és apróra vágott fokhagymát, kapsz egy ízletes és könnyű salátaöntést..

Szintén joghurtos pácolt húst a shish kebab számára képes felesleges zsírt semlegesíteni, például sertéshús. És fordítva, a sovány hús a joghurtos marinálásban válik enyhébbé..

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fermentált tejtermék magas hőmérsékleten felteker. Ezért forró edényeket adnak hozzá, fokozatosan beavatkoznak a főzés végén, míg a joghurtt nem hűteni, hanem szobahőmérsékleten..

Így a házi joghurt nemcsak egészséges és ízletes, hanem széles körben alkalmazható az otthoni főzésben is..

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =