A technológia titkai: milyenek a tejporok?

A tej az első olyan termék, amelyet minden emlős megpróbál életében. Ha azonban fajuk egy része, például macskák csak a korai fejlődés idején használnak tejet (időskorral, szinte minden macskában laktóz intoleranciával), mások például az emberek egész életükben inni..

száraz молоко из чего делают

Ma a termelési technológiák jelentősen bővítik a tej felhasználásának lehetőségeit. Hozzáadják a különböző termékekhez, ráadásul kényelmesebbé és “mobilabbá” válik, az úgynevezett tejpor megjelenésének köszönhetően. Beszéljünk részletesebben a rendes és a porított tejről..

Hogyan és honnan a szokásos tej a gyárakban

A normál tej a legtöbb esetben természetes tehéntejből készül, csak a gyárakban hőkezeléssel fertőtlenítve, ami következtében biztonságos lesz, ugyanakkor elveszíti néhány előnyös tulajdonságát.

Mindazonáltal a táplálkozási szakemberek egyetértenek abban, hogy a játék érdemes az idő, mivel a legújabb vizsgálatok szerint a friss tej hatalmas mennyiségű baktériumot tartalmaz, amelyek egyes esetekben súlyos kárt okozhatnak a szervezetben, különösen a gyermekeknél.

Csak itt kell figyelembe venni, hogy a gyárban gyakorlatilag semmi sem akadályozza meg a gyártót abban, hogy hígítsa a tejet vízzel, és hozzáadja a növényi zsírokat ahhoz, hogy növelje a zsírtartalmat.

Ezért, mielőtt megvásárol egy adott tejet, alaposan meg kell vizsgálnia a gyártót, és olvassa el az értékelést. Semmi indok nincs hinni a független vizsgálatokban, mint például azok, amelyek rendszeresen az első csatornán zajlanak, mivel bármelyik szakértői csoportot megvesztegethetjük, ahogy az ókoriak azt mondták: “Nincs ilyen erőd, hogy egy aranyba rakott szamár nem vette volna. Ezért irányítsd tapasztalataidat és személyes érzéseidet..

A tejpor története

száraz молоко историяA por alakú tej 1832-ben jelent meg az orosz kémikus Mikhail Dirchovnak köszönhetően, és megjelenése sokat jelentett a tejipar számára. Azonban nem ő talált ki száraz tejet. Dirchov csak az első volt tömeggyártásba, és az ötlet szerzője, mint mindig, visszavonhatatlanul beleesett a történelembe.

De ha belekerülsz az irodalomba, korábbi utalásokat találsz a tejporra. Ismeretes tehát, hogy 1792-ben egy “Free Economic Society” nevű szervezet nyilvántartásában említésre került, hogy keleten szokásos a tej befagyasztása, és hosszú ideig tárolható tejgátak. Természetesen ez nem száraz tej, de az ötlet közel van.

1802-ben Nercea orvos állítólag száraz tejet kapott. És ez csak a hivatalos adatok szerint. Mindenesetre nem tagadható, hogy voltak olyan tudósok, akik ezt a terméket kapták, de valamilyen okból nem szabadalmaztatták. Ezért lehetetlen pontosan meghatározni, ki találta fel a találmányt..

A porított tej típusai

fajta сухого молокаA porított tej két fajta, és különbözik attól, hogy mennyi bizonyos anyagok vannak egy gramm porban. Az első faj a teljes tej. Az eltarthatósági idő viszonylag kicsi, a kalóriatartalom pedig magas. A második típus.

25-szer kevesebb zsírt tartalmaz, mint az első esetben, a többi anyag ugyanolyan. A rendkívül alacsony zsírtartalmának köszönhetően a fölözött tejet a teljes tejnél hosszabb ideig tárolják, és a tárolási körülményekre vonatkozó követelmények nem olyan szigorúak..

Mindkét típus még mindig felkészületlen azonnali tejpor. A keveréket összekeverjük, majd gőzzel rögzítjük, majd ismét megszárítjuk..

A tejpor összetétele

A porított tej összetétele szinte ugyanolyan, mint a szokásos, kivéve néhány vitamin és nyomelem, amelyek a szárítás és az oldódás során lebomlanak.

A következő anyagokat tartalmazza:

 • A fehérjék a szervezet fő építőanyagai;
 • Zsírok – energiamolekulák, amelyek szükségesek az anyagcsere folyamatában;
 • A tejcukor – a laktóz néven ismert komplex szénhidrát számos energiatermelésben vesz részt;
 • Vitaminok és nyomelemek – létfontosságú a létfontosságú tevékenységhez.

Hogyan készítsünk tejet

Amikor a tehéntej a növénybe megy, annak érdekében, hogy szárazvá váljon, át kell mennie öt folyamaton keresztül: normalizálás, pasztőrözés, sűrítés, homogenizálás és szárítás..

  tej где применять

 1. Normalizálásra van szükség a tej zsírtartalmának csökkentése érdekében, ha túl nagy vagy fordítva, ha túl kicsi. A tejet más zsír vagy krém tejével keverik össze. Ez azért van így, mert a szárított tej előállítására szolgáló létesítményeket bizonyos zsírtartalomra tervezték, és ha más zsírtartalmú tejet kapnak, akkor a kimenet “hajlított” termék, vagy egyszerűbb házasság;
 2. A pasztőrözés a patogén baktériumok és vírusok tisztításának folyamata. Itt minden egyszerű: a tejet egy bizonyos hőmérsékletre melegítik, amelynél a felesleg meghal, majd lehűtik;
 3. Más szavakkal, a vastagítás főzés. Itt határozza meg, hogy milyen lesz a tej – egészben és soványban. És ez függ a paraméterektől és a főzési időtől. Ennek a folyamatnak köszönhetően még sűrített tej (sűrített tej) is kapható, ami nagyon szeret. Egyszerűen, ebben az esetben cukrot adnak hozzá;
 4. A homogenizáció egy összetett kémiai folyamat, amelyet csak a kémikusok képesek megérteni;
 5. Szárítás. A kapott elegyet egy speciális berendezésen szárítjuk a kívánt nedvességre..
image102Tudja, hogyan oldja fel a száraz tej: arányok, koncentrátum és mérési módszerek.

Ismerje meg a cukor fátyol profiterolákból készült legfinomabb torták receptet. Ez a hihetetlen lépésenkénti recept itt van..

A tejföl párolt kalmárok. Lépésről lépésre fotó étel a portálon.

kérelem

A porított tej nagyon sokféle felhasználási területet tartalmaz, sokkal nagyobb, mint a szokásos, elsősorban mobilitása és hosszú eltarthatósága miatt. Végül is, a szárazság előidézésével a tej nem volt romlandó termék, és hosszú ideig tárolható száraz tejsavó formájában, amelyből a szokásos “nedves” tejet később készítették el..

Ráadásul kényelmesebb a szállítás, mert száraz formában a tej többször megkönnyebbül, ami azt jelenti, hogy többször több tejet szállíthat és több nyereséget nyerhet. Ezért a termelő kapja a legfontosabb előnyöket a tejporból, a fogyasztó csak ritka esetekben részesül..

Ismeretes például, hogy a világ egyes seregeiben a tejport használják szárított takarmányként, ami nagyon kényelmes, mivel a katona bármikor is tehet tejet, még a területen is, egyszerűen a savó hígításával.

A termék előnyei és ártalmai

A porított tej ugyanazt tartalmazza, mint a folyékony tej, de egy kicsit kevesebb. Ezért nem lehetne hasznosabb, de biztos lehet mondani, hogy legalább nem rosszabb. A párosítással szembeni előny nyilvánvaló – a száraz pasztőrözött tej nem tartalmaz kórokozókat..

Körülbelül a kár, a táplálék-szakértők a világon ma aktív vita. Egyesek azt állítják, hogy az előállítási folyamat során nagy mennyiségű káros anyagot, például oxisterolt kap. Mások szerint teljesen ártalmatlan..

De itt, mint a GMO-k esetében, sok spekuláció és pletyka van, de semmi sem bizonyított. Ezért, ha lehetősége van valódi folyékony tejet vásárolni, jobb megvenni, de nem szabad félnie a száraz.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

59 + = 64