A táplálkozási szoptató anya jellemzői a csecsemő életének első hónapjában

Amikor egy nő fiatal anyának válik, az egész élete egy kis csomó körül forog, amely megjelenésével megjelenik a ház boldogságát. És azt akarom, hogy a gyermek fejlődési ideje zökkenőmentesen haladjon, betegségek nélkül.

Ezért egy fiatal anyának meg kell értenie, hogy a baba fejlődése életének első hónapjában az általa kapott táplálkozástól függ..

különleges питание кормящей мамы

És mivel a táplálkozása közvetlenül kapcsolódik az anya táplálékához, felelősségteljesen kell megközelíteni a menü kiválasztását a csecsemő életének első percéről..

Táplálkozási szoptató anya – az újszülött egészségének garanciája

Amikor egy csecsemő születik, az első dolog, amit ízlik az anyai kolosztrum, amelyet az első 2-3 napra osztanak ki. Közbenső stádiumként szolgál a csecsemő tejjel történő táplálására, és a legfontosabb forrása a további fejlesztéshez szükséges összes elem megszerzésének..

Az újszülöttek harmonikus fejlődése nagyrészt az anyatej minőségének köszönhető. Ezért a tej összetétele nagyon fontos, és a kiváló minőségű és szükséges termékek kiválasztásától függ..

Az ápolónő tejének fehérje, zsír, cukor, só, vitamin, és mindez kielégíti a gyermek megfelelő igényeit. Ezenkívül tartalmazza az újszülöttek élelmiszer-feldolgozásához szükséges hormonokat, védő testeket és enzimeket is..

Ezért egy fiatal anyának be kell tartania a megfelelő táplálkozás elveit, hogy biztosítsa a baba egészséges fejlődését..

A megfelelő termékválaszték egy ápolónő számára

A szoptató anyáknak szánt termékek kiválasztását a test szükségletei és a tápanyagok teljes ellátásának figyelembevételével kell elvégezni. Friss és organikus ételeket kell fogyasztania..

Annak érdekében, hogy a baba megkapja a szükséges mennyiségű hasznos anyagot, minden főbb terméktípust fel kell használni:

 • Hús, baromfi, hal;
 • Kenyér, gabonafélék; kiválasztás продуктов на первое время после родов
 • Gyümölcsök és zöldségek;
 • tej;
 • Túró és tejtermékek;
 • sajt;
 • Növényi olaj, tejszín, olíva;
 • tojás.

Azonban követnie kell az “arany átlag” szabályát. Az ételt nem szabad visszaélni, minden van, de apránként.

Nagyon nagy gonddal új termékeket vezetnek be egy fiatal anya étrendjébe. Ajánlatos nyilvántartást vezetni arról, hogy mikor és melyik készítményt adták be, így a csecsemő allergia első jele esetén zárja ki az étrendből..

A születéskor a baba emésztőrendszerének gyakorlatilag nincsenek enzimei a tej elnyelésére. Megkapja az összes szükséges anyagot, hogy javítsa az anyatejjel történő emésztést..

És mivel a tej az egyetlen olyan termék, amelyet egy újszülött kap, az anyáknak figyelemmel kell kísérniük a táplálkozásuk minőségét és hasznosságát..

Vannak csecsemők, akik élesen reagálnak az anya által használt új termékek változására. Az ápoló anya étrendjében való megjelenésüket óvatosan kell elkezdeni..

Javasoljuk, hogy legfeljebb három új terméket jelenítsen meg heti, egy 2-3 napon belül. Ebéd előtt használja őket jobban, hogy jobban nyomon tudja követni a gyermek reakcióját.

Ha a folyamat sikeres, a gyermek nem aggódik az allergia vagy a kólika miatt, akkor elkezdheti belépni a következő termékbe..

Ne felejtsd el a kumulatív allergiát, amely nem azonnal látható, de idővel az allergén állandó jelenléte az étrendben, ez nyilvánvalóvá válik. Ezért az első hónapban jobb az allergén termékek befogadásának kizárása. Ezek a következők:

 • alkohol; tiltott продукты для кормящей матери
 • Sült és fűszeres ételek;
 • Erős kávé, kakaó;
 • Félkész termékek;
 • Citrusfélék;
 • Cukrászati ​​termékek;
 • sütés;
 • Piros bogyók;
 • Színezékeket tartalmazó joghurtok;
 • méz;
 • Teljes tej;
 • Sötét, nem megfelelő termékek.

A tej nagymennyis bevitele is allergiás reakcióhoz vezethet, a teljes tej átvétele különösen ellenjavallt. Ezért jobb, ha erjesztett tejtermékekkel helyettesítjük..

Érdekes beszélgetés az ápoló anya táplálkozásáról az első hónapban az alábbi video-történetben olvasható:

A laktáció stimulálásának megszorítása

Számos tényező befolyásolja a laktáció megfelelő kialakulását. Az egyik az anya helyes kifejeződése a tejnek..

Jelenleg a szivattyúzás minden táplálás után már nem ajánlott, bizonyos helyzetekben kell végrehajtani:

 1. Az első 3-5 napban, amikor a tej megérkezik, és a baba még nem képes fogyasztani ilyen mennyiséget, javasoljuk, hogy a dekantálás elkerülje a mellkasi stagnálás elkerülését. Ezt naponta legalább háromszor kell elvégezni, amíg a szervezet maga nem kezd szabályozni a csecsemő igényeinek megfelelően termelt tej mennyiségét;
 2. Ha a gyermek gyenge, és még nem tudja megtenni a mellét. A szoptatás nem sérül, ezért ajánlott, amíg a baba teljesen vissza nem áll, amíg el nem kezd vele etetni;
 3. Ha az anya drogot szedett és abban az időben abbahagyta az etetést, akkor a laktáció fenntartása érdekében folyamatos szivattyúzásra van szükség;
 4. Ha olyan helyzet alakul ki, amikor az anya és a gyermek együttes tartózkodása lehetetlen, akkor erre az időszakra is ki kell fejezni.

jobb питьеMég a laktáció szabályozásához is megfelelő ivási módra van szükség. A szoptatáskor a nők gyakori szomjúságérzetet tapasztalnak..

Ezért szükséges az ivási rendszer ellenőrzése és napi 2-2,5 liter folyadék fogyasztása. A tejtermelés több meleg italt fogyaszt..

Meleg gyógynövény tea, komposzt, szárított gyümölcsből. Különleges gyógynövény teák támogatják a laktációt, de jobb, ha orvosi tanácsadás után használják őket..

Természetesen a csecsemőnek a melléhez való gyakori csatolása szabályozza a szükséges tejmennyiséget a mellben, és természetes módon termelhet a laktáció fokozására. Szükséges a gyermeket a kívánsága szerint táplálni, váltakozva egy mellre, majd egy másikra.

Étkezés a kiszállítás után az első héten

A legfontosabb dolog az, hogy az ápolási fiatal anya táplálása nem úgy néz ki, mint egy étrend. Gyakorlatilag a világ minden országában nincsenek korlátozások az etető nők számára.

Ha a gyermeknek nincsenek nyilvánvaló allergiás jelei, semmilyen különleges étrend nem tulajdonítható az anyukáknak. Csak az indiai és kínai országokban, ahol a konyha nagyon éles, ajánlott, hogy a szoptató nők korlátozzák a fűszerek fogyasztását.

A legfontosabb követelmény a friss és kiváló minőségű termékek. Határozottan a világ minden országában ajánlott teljesen leállítani vagy korlátozni az alkoholfogyasztást és a dohányzást..

Azonban a születést követő első hét napban nem szükséges kísérletezni. A baba alkalmazkodik a külvilághoz, alkalmazkodik az élelmiszer feldolgozásához és belső szerveihez.

Ezért az ételnek gyengédnek kell lennie a gyermek gyomor-bélrendszerében, nem allergén ételek, sültek, savanyúak, fűszeresek, füstöltek. Ügyeljen arra, hogy sok meleg italt inni, melynek mennyiségét kissé 3-4 nappal csökkentheti, amikor a tej megérkezik, hogy ne okozzon mellkasi torlódást.

De a táplálék első 7 napjában szigorú étrendre van szükség. Ugyanakkor ilyen termékekre van szükség:

 1. Pácolt vagy főtt hús;
 2. Különböző gabonafélék, a manna kivételével. Kenyérsütés a vízen, cukor és só nélkül. A rizs zabkása meg tudja javítani a babát, ezért óvatosan kell bevezetni;
 3. Termikusan feldolgozott zöldségek, amelyek megszüntetik a vörös fajtákat;
 4. Növényi levesek;
 5. Tejtermékek.
Túró начинка для блиновA palacsinta egyszerű cukrászsütemény, de nem semmi sem olyan népszerű. Az a tény, hogy a palacsinta egyetemes, mert bármilyen töltelékkel lehet. Tartsuk a túró töltőanyagot. Túró tele a palacsintákhoz: receptek közül választhat. Cook a lélekkel!

Ez a cikk a joghurtkészítőhöz készült természetes joghurt receptjeit mutatja be. Nagyon fontos a normális emésztésre..

Általában a fiatal anyák nagyon óvatosak az édességek fogyasztásáról. De a galette cookie-kat nyugodtan kezelik. Nézze meg az otthoni receptjeit itt..

A minta anya menüje a születés utáni első héten:

 • 1. reggeli: zabkása, vízben sózva, sózva és cukor nélkül, egy darab vajjal. Gyenge tea;
 • 2. reggeli: természetes joghurt adalékok nélkül, fekete kenyér szendvics, vaj, sajt;
 • Ebéd: zöldségleves, burgonyapürével a vízen, egy darab sovány főtt hús, aszalt gyümölcsök komposztja;
 • Biztonságos: alacsony zsírtartalmú túró tejföllel, szárított gyümölcshéj;
 • Vacsora: zabkás zöldségekkel, gyógytea.

Ha kívánja, akkor egy pohár kefir lehet egy ruskával lefekvés előtt..

Itt van egy másik érdekes videó a szülés után egy ápoló anya táplálkozásáról:

Azoknak a termékeknek a listája, amelyet egy nőnek szüksége van a szoptatás első hónapjában

Az alábbi táblázat segít Önnek a lista olvasásában:

termékek faj Főzési módszer
hús Marhahús, nyúl, pulyka Főzött, párolt, hőkezelt körülbelül két órán keresztül.
hal Alacsony zsírtartalmú tengeri halak: tőkehal, sügér, süllő Főtt vagy párolt.
gabonafélék Búza, hajdina, rizs, zab, búza Főtt vízben, só és cukor nélkül. A Munk-ot óvatosan adják be a glutén jelenléte miatt, ami gyermekeknél allergiás reakciókat okozhat.
Tej és savanyú tej Tej, kefir, alacsony zsírtartalmú túró, tejpor Cukor nélkül fogyasztják. Talán főzni sütjük a sütőben.
Az olaj Krémes, napraforgó, olajbogyó Hozzáadható zöldségekhez, pörköltekhez.
tojás Csirke, fürj A csirkét óvatosan használják fel a fehérjével szembeni lehetséges allergiás reakciók miatt.
zöldségek Bármely zöldséget, elkerülve a piros fajtákat Pároljuk vízzel, olaj vagy napraforgó olaj hozzáadásával. Gőzölhető. Használjon piros fajtákat, például céklát, körültekintően és figyelemmel kísérje a gyermek reakcióját.
gyümölcs Kizárni a citrusféléket és az egzotikusokat Ne szedje az üres gyomrot
kenyér Távolítsuk el a sütést Nagyon friss kenyér korlátozott bevitele
tészta Durum tészta Tészta zöldséggel vagy főtt hússal
ivás Víz, aszalt gyümölcskomotó, gyenge tea A kávéfogyasztás kizárása vagy minimalizálása..

A szoptató anya az utódainak első hónapjában gyakran és kis adagokban kell enni. Amikor táplálkozik, sok kalóriát veszítenek el, ezért feltöltésük érdekében a fiatal anya a szokásosnál többet eszik.

Minta menü szoptatós anya 2-4 héten belül:

 • 1. reggeli: tejjel főtt kása, gyenge fekete tea, kenyér, sajt;
 • 2. reggeli: túró, cukorral, gyümölcsökkel;
 • Ebéd: leves, a második húslevesen főtt burgonya vagy zöldség, főtt hús, aszalt gyümölcskomotó;
 • Ebéd: joghurt vagy kefir cookie-kkal;
 • Vacsora: párolt zöldségek főtt vagy sült hal, tea.

adag для новоиспеченной мамочки

Szárított gyümölcsök, diófélék, a földimogyoró kivételével. Az első hónapban kategorikusan el kell utasítanunk a különböző cukrásztermékeket, mert termelésük során általában ízeket és színezékeket használnak, amelyekhez a gyermeknek nincs szüksége, és rossz hatással lehet a jólétére, kóros vagy allergiás reakciót okozva.

Így az ápoló anya tápláléka az első hónapban fontos lépés a csecsemő fejlődésének időszakában. A szoptató anyáknak megfelelő és kiváló minőségű termékek kiválasztása megalapozza a gyermek egészségét..

Az ellenőrzött ivási rendszer elősegíti a megfelelő laktációt..

Megfelelően megszervezte a menüt, biztos lehet benne, hogy a gyermek minden szükséges anyagot meg fog kapni, és egészséges és erős baba lesz..

Végül úgy döntöttünk, hogy csatolunk egy videót, amelyen felvetették az ápoló anya táplálkozásának a gyermek kólikájára gyakorolt ​​hatását..

Dr. Komarovsky válaszol:

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 2